eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a NATO-Ukrajna Tanács ülése után tartott sajtóértekezleten a NATO vilniusi csúcstalálkozójának második napján, 2023. július 12-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Toms Kalnins

A közfelháborodás nyomán minisztert menesztett Ukrajna

Az ukrán parlament csütörtöki ülésén támogatta Olekszandr Tkacsenko menesztését a kulturális minisztérium éléről - hozta nyilvánosságra Jaroszlav Zseleznyak parlamenti képviselő a Telegramon. Más képviselőket

Tkacsenko leváltását 321 képviselő támogatta a 450 tagú törvényhozásban. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök javasolta Denisz Smihal miniszterelnöknek, hogy kezdeményezze a törvényhozásnál Tkacsenko menesztését a tárca éléről, és nevezzen ki mást erre a posztra. Tkacsenko később bejelentette, hogy benyújtotta lemondását - emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Tkacsenko az ukrán közvélemény rosszallása ellenére helyénvalónak nevezte, hogy a háború alatt több mint 500 millió hrivnyát (körülbelül 4,7 milliárd forint) fordítsanak az állami költségvetésből a holodomor - az ukrán nép ellen az 1930-as évek elején elkövetett népirtás - nemzeti múzeumának felépítésére.

Az ukrán parlament július 13-án fogadta el a múzeum építésének befejezéséhez szükséges finanszírozásról szóló törvénytervezetet, amit felháborodással fogadott a társadalom, akárcsak azt, hogy a kijevi Haza Anyácska szobron Ukrajna címerére cseréljék a szovjet sarló-kalapácsos címert. Sokan sürgették a vezetést, hogy csak a győzelemre és a létfontosságú feladatokra koncentráljanak, azaz a sérült infrastruktúra újjáépítésébe, az egészségügybe és az oktatásba fektessenek be, de ne költsenek állami pénzeket múzeumokra, műemlékekre, gyaloghidakra és járdafelújításra, ezekről ugyanis háború idején le lehet mondani - írta a hírportál.

A Maldív-szigetek se volt jó ötlet

A parlament a csütörtöki ülésen - 320 támogató szavazattal - megfosztotta mandátumától Jurij Arisztov kormánypárti képviselőt. A nemzetbiztonsági, védelmi és hírszerzési bizottság alelnöki tisztségét is betöltő képviselő maga nyújtotta be lemondását mandátumáról a törvényhozásnak, miután közfelháborodást okozott azzal, hogy a háború alatt, július közepén a Maldív-szigeteken üdült egy ötcsillagos szállodában. Utazása miatt az Állami Nyomozó Iroda (DBR) és a főügyészség megindította vele szemben a büntetőeljárást annak gyanújával, hogy hamis adatközléssel jutott ki Ukrajnából külföldre.

Ukrajnában januárban elnöki rendelet és kormánydöntés is született, amely megtiltja az állami tisztségviselőknek, hogy az országot sújtó háború alatt alapos indok nélkül külföldre utazzanak. A parlamenti és az önkormányzati képviselők, az ügyészek, a bírók, valamint más tisztségviselők csakis szolgálati út céljából léphetik át a határt. Engedélyezett számukra a külföldi utazás tárgyalások, gyógykezelés, valamint kiskorú gyermekek ellátása céljából, de nyaralni nem mehetnek külföldre.

(A nyitókép illusztráció.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×