eur:
394.32
usd:
369.84
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Lázár János építési és beruházási miniszter beszél a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett gazdasági fórumon Debrecenben 2022. november 24-én.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Az emberek biztonságára is utalt Lázár János, amikor a bezárt vasúti szárnyvonalak ügyéről beszélt

Augusztus 21-e után kerül a kormány elé egy tízéves magyarországi vasútfejlesztési program. Lázár János építési és közlekedési miniszter egy rádióinterjúban elmondta: az évtizedes programhoz 6 ezer milliárd forintra lenne szükség.

Az, hogy a forráskivonások miatt ma egyáltalán a MÁV és a Volán így működik, az annak az 56-57 ezer embernek köszönhető, aki ott dolgozik - mondta Lázár János építési és közlekedési miniszter a Rádió7-nek adott interjújában.

"Világos beszédre van szükség: jóval kevesebb pénzből kell sokkal több, sokkal igényesebb, sokkal magasabb színvonalon elvárt szolgáltatást biztosítani, ami lényegében lehetetlen. A legfontosabb változás az, hogy először hiányosságok, műszaki problémák vannak, és utána beáll az a helyzet, amikor már balesetveszélyes a dolog. És én azt látom, hogy az elmúlt egy esztendőben nőtt nemcsak a késéseknek az aránya, hanem annak a kockázata is jelentősen megnövekedett, hogy balesetveszélyes helyzetek alakuljanak ki vagy a vasúti pálya, vagy a járműpark miatt. Ez a Volánra nem igaz, de a vasútra és a vasúti pályára mindenféleképpen."

Lázár János a kormány és minisztériuma nevében elnézést kért azoktól, akik balesetet szenvedtek, de azoktól is, akik a késések és kimaradások okozta terhelést rosszul viselik.

A miniszter hangsúlyozta, számára a biztonság fontosabb annál, hogy mennek-e a járművek.

"Személyesen felelek politikai és jogi értelemben is azért, hogy mindenki, aki buszra vagy vonatra száll, biztonságosan jusson el egyik helyről a másikra.

Ha valakivel valami történik, az az én személyes felelősségem, és ezt vállalom és viselem is, ezért számomra mindig az a legfontosabb szempont, hogy a baleseti szituációkat kerüljük el, és hogy az emberek biztonságosan utazzanak. Ha mérlegelnem kell, hogy egy vonat működik vagy nem működik azért, mert balesetveszélyes, a helyi szempontokat is kész vagyok figyelmen kívül hagyni, és akár úgy dönteni, hogy leállítom egy vonalnak a működését, ha nem tudjuk garantálni közösen a munkatársaimmal a százszázalékos biztonságos és balesetmentes közlekedést."

A miniszter úgy fogalmazott, azt kell elérnie, hogy a vasút jövőjét a kormány tárgyalja meg, ne mondjon le a vasútról, és induljon meg egy tízéves vasútfejlesztési program.

"Nekem ahhoz kell kormányzati támogatást szereznem, és kell a kormányon belül pozíciókat kiharcolnom, hogy

  1. legyen vasúti pályafelújítás a következő tíz évben, ne csak a fővonalakon, hanem a mellékvonalakon is, és
  2. legyenek új járművek.

Ez rengeteg pénzbe kerül, hozzáteszem, augusztus 21-e után fogja kormány megtárgyalni azt, ami választ ad ezekre a kérdésekre. Azt írták egyszer, hogy 1200 milliárd forintról van szó, de nem, 6000 milliárdról van szó összesen."

Az építési és közlekedési miniszter elmondta, megfontolásra javasolja a kormánynak, hogy ehhez

  • vonjanak be forrásokat,
  • vegyenek fel hitelt,
  • szerezzenek újabb uniós forrásokat vagy
  • pénzpiaci megoldásokból finanszírozzák a 10 éves programot.

A tíz mellékvonal mostani bezárásáról Lázár János azt mondta, óriási dilemmái voltak, de a biztonsági kérdéseket is figyelembe kellett vennie.

"Több a feladat, kevesebb a forrás, több túlórát kell vállalni az embereknek; a Komárom-Székesfehérvár vonalon békéscsabai jegykezelő van. Át kell csoportosítani az erőforrásokat, tehát az egyik oka a vonal-felülvizsgálatnak vagy eszközcserének, amit itt vonalbezárásnak neveznek, az, hogy emberekre, munkaerőre van szükségünk máshol, más feladatok ellátására. És itt 100-150 ember is nagyon sokat jelent. Másrészről nyilván lehetne azzal is érvelni, hogy párhuzamosan kínálunk két szolgáltatást, tehát van egy Volán szolgáltatás és van egy MÁV szolgáltatás."

Ma Magyarország, a MÁV és a Volán csoport gazdasági-pénzügyi helyzete nincs abban az állapotban, hogy ezt a két szolgáltatást párhuzamosan mindenhol magas színvonalon és biztonságosan tudják garantálni - mondta.

"Ezért az én mondásom az volt, és ezzel zártam le a vitákat magamban is és másokkal is, hogy

mindenkit el fogunk vinni, senkit nem hagyunk ott, de hogy mivel visszük, az a mi dolgunk,

mi választjuk ki azt az eszközt. Elvisszük vagy busszal vagy vonattal vagy vonatpótló busszal, ami azt jelenti, hogy senki nem fog ottmaradni, ki fogunk állni azzal, amivel azon a napon tudjuk biztosítani a szolgáltatást."

Lázár János hozzátette: ezt a próbálkozást decemberben értékelik.

"És persze az országgyűlési képviselő társaim, polgármesterek joggal háborodnak föl - félreértés ne essék -, hiszen meglévő szolgáltatásokat szüntetünk meg, csak nekik is meg kell érteni, ha nem tudjuk biztonságosan garantálni, akkor nekem nem a vonal a fontos, hanem az utas."

A miniszter elmondta, a pénzügyi racionalitás jegyében nemcsak a tíz vonal felülvizsgálata zajlik, hanem

az egész MÁV-Volán csoport menetrendjének, jegyvásárlási struktúrájának, járműhasználatának, üzemeltetésének, működtetésének és személyi állományának a teljes felülvizsgálatát is végzik.

A miniszter beszélt a déli körvasútról is. Hangsúlyozta, hogy mindenképpen meg kell épülnie, akkor is, ha politikai okokból akadályozza az ellenzék, mivel az uniós forrásvesztést is kockáztatják a 400-450 milliárdos beruházásnál. Jelezte, van kompromisszumkészség, „de senki nem várhatja, hogy az ország céljait lokális érdekek miatt feladja”.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×