eur:
393.55
usd:
367.03
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Árvíz a szlovéniai fővárostól, Ljubljanától mintegy 60 kilométerre északkeletre fekvő Ravne na Koroskemben 2023. augusztus 4-én. Az ország északi, északnyugati és középső részén egyhavi csapadékmennyiségnek megfelelő eső esett, villámárvizeket és földcsuszamlásokat okozva, emiatt utak és hidak váltak járhatatlanná és házakat öntött el víz.
Nyitókép: MTI/AP/Gregor Ravnjak

Kedvezményes áron kapják az áramot az árvíz sújtotta háztartások Szlovéniában

Augusztustól az év végéig minden árvíz sújtotta háztartás kilowattóránként (kWh) 0,1 centért vagy megawattóránként (MWh) egy euróért vásárolhat áramot a Környezetvédelmi, Klíma- és Energiaügyi Minisztérium által az áramszolgáltatókkal együttműködésben kidolgozott sürgősségi intézkedés keretében – jelentette be szerdán Bojan Kumer tárcavezető.

Rámutatott: az előzetes becslések szerint 4000-7000 olyan háztartás lenne jogosult a programra, amelyek villanyszámlája így 60 százalékkal lesz alacsonyabb.

„Ha 5000 háztartást vonnánk be a rendszerbe, az körülbelül 1,5 millió euróba kerülne. Ez az áramszolgáltatók adománya lesz, tehát az államot nem terheli semmilyen költség”

– mondta a miniszter, hozzátéve: az a céljuk, hogy az új intézkedés 14 napon belül hatályba lépjen.

Jelezte: az intézkedést az összes villamosenergia-szolgáltatóval együtt tervezték meg, mert az árvíz sújtotta háztartások a szivattyúk, párátlanítók és más készülékek intenzív használata miatt több áramot fogyasztanak.

Elmondta: nem ez lesz a minisztérium egyetlen intézkedése. A polgári védelemmel közösen gyorsabb vészhelyzeti csoportokat állítottak fel az áram- és villamosenergia-ellátás helyreállítására, és számos más intézkedést is kidolgoznak egy vészhelyzeti törvényhez, amely a leginkább érintett és kiszolgáltatott háztartásoknak nyújt segítséget – magyarázta Kumer.

Szlovéniát a közelmúltban története legsúlyosabb természeti katasztrófája sújtotta. Robert Golob szlovén kormányfő szerint a heves esők okozta áradások – amelyek az ország területének kétharmadát érintették – milliárdos nagyságrendű károkat okoztak.

A természeti katasztrófának hat halálos áldozata is van.
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×