eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Az észak-koreai állami hírügynökség, a KCNA felvételén Kim Dzsong Un észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt főtitkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke a Munkapárt ülésén Phenjanban 2023. február 27-én.
Nyitókép: MTI/AP/KCNA/KNS

Nem lennénk az észak-koreai miniszterelnök helyében

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető nyilvánosan keményen megrótta országa miniszterelnökét Kim Tok Hunt és más magas rangú tisztségviselőket az ország nyugati partvidékén fekvő mezőgazdasági területeket sújtó áradásokra adott "felelőtlen" válaszuk miatt - jelentette az észak-koreai állami média.

Észak-Koreában a nyári árvizek a rossz vízelvezetés és az erdőirtás miatt gyakran súlyos károkat okoznak a mezőgazdasági területeken.

Megfigyelők szerint Kim Dzsong Un a vezető tisztségviselők bírálatával valószínűleg arra törekszik, hogy rájuk hárítsa a felelősséget az ország gazdasági nehézségeiért és az élelmiszerellátás bizonytalanságáért, de ezzel a lépéssel előkészítheti a magas rangú vezetés átalakítását is.

Kim hétfőn ellátogatott az ország nyugati partvidékére, ahol a tengervíz nemrégiben lerombolt egy gátat, elárasztva ezzel több mint 270 hektárnyi rizsföldet. A KCNA észak-koreai állami hírügynökség szerint a vezető látogatása után "rendkívül felelőtlen kötelességmulasztással" vádolta a kormány tagjait.

Az észak-koreai vezető az ország miniszterelnök-helyettesét is megrótta amiért "nem látta el hűségesen feladatait".

"Az elmúlt években Kim Tok Hun kabinetjének adminisztratív és gazdasági fegyelme súlyosan megbomlott, ennek következtében a tétlenkedők felelőtlen munkamódszerrel rontják le az állami gazdasági tevékenységét" - mondta Kim Dzsong Un a KCNA szerint.

Kim a közelmúltbeli áradást ember okozta katasztrófának nevezte, és egy elhibázott építési projektre hivatkozott, amelynek a terület vízelvezetését kellett volna javítania. Azt is hozzátette, hogy a beruházás annak ellenére folytatódott, hogy jelentős szivárgást fedeztek fel. Szigorú fegyelmi lépéseket rendelt el az árvízkárokért felelősökkel szemben.

Megfigyelők szerint a vezető által elrendelt lépések szokatlanul erősnek tűnnek, tekintve, hogy az áradásokkal kapcsolatban nem érkezett hír halálos áldozatokról. Elmondásuk szerint Kim az áradást arra használhatja fel, hogy átrendezze kormányát és megerősítse a közbizalmat, miközben a Covid-19 által sújtott gazdaság újraélesztésén fáradozik.

Külső szakértők úgy vélik, hogy Észak-Korea jelenlegi élelmiszerhiánya és gazdasági problémái a szigorú járványügyi korlátozások, az ENSZ-szankciók és az ország rossz gazdálkodása miatt mélyültek el.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×