eur:
392.93
usd:
366.53
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök a Tranzit politikai fesztiválon Tihanyban 2023. augusztus 25-én.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Erős, gazdag, biztonságos és tiszteletleméltó Magyarország a cél Orbán Viktor szerint - a nap híei

Egy erős, gazdag, biztonságos és tiszteletreméltó Magyarország megépítését nevezte célnak a miniszterelnök. Az energiaügyi miniszter szerint az energiafüggőség fenntartja Európa hosszútávú versenyhátrányát. Az ukrajnai békét szolgáló erőfeszítésekről egyeztetett a Vatikánban a köztársasági elnök.

Egy erős, gazdag, biztonságos és tiszteletreméltó Magyarország megépítését nevezte célnak a miniszterelnök, aki szerint ha a Fidesz kap még tíz évet, akkor ezt meg is teremti. Orbán Viktor a tihanyi Tranzit fesztiválon az európai parlamenti választások tétjének azt nevezte, hogy megszülethet-e az európai jobboldali egység, és ha igen, az le tudja-e győzni a baloldalt. Úgy vélte, hogy "Magyarországra a legnagyobb veszély Brüsszelből leselkedik".

Az energiafüggőség fenntartja Európa hosszútávú versenyhátrányát - mondta az energiaügyi miniszter a tihanyi Tranzit fesztiválon. Lantos Csaba elmondta: Kelet-Közép-Európában kialakult egy Lengyelország-Szlovákia irányú, észak-déli korridor földgázból, Görögországban LNG-terminál épült, Törökországgal gázszerződést kötött a kormány, Magyarország pedig nagy tárolási kapacitással rendelkezik, ami nagy biztonságot ad a jövőt illetően.

Júliusban 3,9 százalékos volt a munkanélküliségi ráta. Ez 0,1 százalékpontos emelkedés a júniusi adathoz képest. A Központi Statisztikai Hivatal azt közölte: a május-júliusi időszakban a munkanélküliségi ráta 0,7 százalékponttal, 4 százalékra nőtt. Júliusban 32 ezerrel, 4 millió 745 ezerre nőtt a foglalkoztatottak száma az előző év azonos időszakához képest.

Újabb kamattámogatási programról döntött a kormány a gazdálkodók számára - jelentette be az agrárminiszter. A konstrukció a tervek szerint már az ősz első felében elérhetővé válik. Nagy István hozzátette: a Széchenyi Kártya Folyószámlahitelhez kapcsolódó kamatszint 5 százalékos lesz. A megemelt összegű kamattámogatást a maximum 100 millió forint hitelkerettel rendelkező agrárvállalkozások vehetik igénybe. A termelőknek a rendelet hatályba lépésétől számítva 9 hónap áll rendelkezésre a legfeljebb 3 éves futamidejű hitelszerződés megkötésére.

Megfelelő mennyiségű almatermésre számítanak a szakmai szervezetek az idei csapadékos nyár után. A vihar és jégkárok ugyanakkor negatívan hathatnak a minőségre. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara valamint a FruitVeB közös körképe alapján az idén összességében mintegy 500-550 ezer tonna közötti almatermés várható.

Meghirdette a pályázatokat az eddig elmaradt rezidens-ösztöndíjakra az Országos Kórházi Főigazgatóság. A Rezidensszövetség üdvözölte a lépést. A főigazgatóság a szervezet kérését elfogadva azt ígérte: az érintettek az év januárjáig visszamenőleg is megkapják majd járandóságukat a pályázat elbírálása után.

Minden szükséges forrás biztosított az idén őszi Erasmus+ mobilitási programokra, és ősszel kiírhatják a jövő év tavaszára vonatkozó egyetemi pályázatokat is – közölte a Tempus Közalapítvány. A szervezet 17 egyetem 1 milliárd 820 millió forint értékű pénzügyi támogatásáról döntött ebben a hónapban.

Az ukrajnai békét szolgáló erőfeszítésekről egyeztetett a Vatikánban a magyar államfő. Ferenc pápa és Novák Katalin négyszemközt, negyvenöt percig beszélt egymással. A megbeszélés fő témája a háború

befejezése és a béke útjának megtalálása volt. Elhangzott, hogy közösen kell dolgozni a mielőbbi, hosszú távon fenntartható béke érdekében.

A Kreml tagadja, hogy köze lenne a Wagner-vezér gépének lezuhanásához. Az orosz elnöki szóvivő szerint még az sem biztos, hogy Jevgenyij Prigozsin a gépen volt. Dmitrij Peszkov azt hangoztatta, hogy meg kell várni a DNS-vizsgálatot. Korábban az orosz állami légügyi hatóság közölte, hogy megtalálták Prigozsin holttestét.

Mind az öt érintett uniós ország - Lengyelország, Szlovákia, Magyarország, Románia és Bulgária - is támogatja azt, hogy az ukrán gabonaimportra vonatkozó uniós tilalmat év végéig meghosszabbítsák – jelentette be a lengyel mezőgazdasági miniszter. Robert Telus a Reuters tudósítása szerint azt mondta, hogy ha az unió nem lép, akkor az egyes országok fogják megtenni ezt.

A következő napokban várható hőség miatt ismét életbe lépett a vörös kód. Az intézkedés kötelezővé teszi valamennyi szociális intézmény számára a hajléktalan vagy bajba jutott emberek befogadását. A gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár felhívta a figyelmet, hogy az extrém meleg miatt idén már harmadik alkalommal kellett elrendelni a vörös kódot a szociális ellátórendszerben. Ilyen korábban nem fordult elő.

Szombattól már az ország teljes területén tűzgyújtási tilalom lesz érvényben a hőség miatt. A Nébih azt hangsúlyozta: tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében, ideértve a kijelölt tűzrakó helyeket, a vasút és közút menti fásításokat, továbbá a parlag- és gazégetést is.

Elkészült a Solymár vízellátását segítő fővárosi vezeték, de egyelőre nem indult el a víz Budapest területéről, mert nem sikerült

megállapodni az állami szolgáltatóval a köbméterenkénti árról. Csörnyei Géza, a Fővárosi Vízművek vezérigazgatója szerint a településen vezetékes vizet szolgáltató, állami tulajdonú Duna Menti Regionális Vízművek sokallja a köbméterenkénti 458 forintos árat.

Százötven kilogrammnyi marihuánát találtak egy kávéőrleményt szállító kamionban a letenyei határátkelőhelyen még hétfőn. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda szerint a félmilliárd forint értékű drog Magyarország egyik legnagyobb kábítószerfogása. A rendőrség az egész rakományt lefoglalta, és ezzel mintegy 150 ezer adag kábítószer piacra kerülését akadályozta meg.

Az ukrajnai békét szolgáló erőfeszítésekről egyeztetett a Vatikánban a magyar államfő. Ferenc pápa és Novák Katalin négyszemközt, negyvenöt percig beszélt egymással. A megbeszélés fő témája a háború befejezése és a béke útjának megtalálása volt. Elhangzott, hogy közösen kell dolgozni a mielőbbi, hosszú távon fenntartható béke érdekében. A Köztársasági elnök Ferenc pápa áprilisi magyarországi látogatását megörökítő albumot is átadott a katolikus egyházfőnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×