eur:
389.75
usd:
362.17
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által 2022. október 10-én közreadott képen Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt főtitkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke rakétakísérletet néz meg egy szeptember 25. és október 9. közötti hadgyakorlaton egy meg nem nevezett helyszínen.
Nyitókép: MTI/EPA/KCNA

Észak-Korea az alkotmányba foglalta az atomfegyverkezést

Már az alaptörvény is lehetővé teszi, hogy Észak-Korea folyamatosan fejlessze atomfegyvereit - jelentette be az országot vezető Kim Dzsong Un.

A parlament egyhangúlag szavazta meg a módosítást.

Kim Dzsong Un a voksolás előtti felszólalásában hangoztatta, hogy a nukleáris fegyverkezési program "biztosítja a jogot Észak-Korea számára a létezéshez és a fejlődéshez", továbbá elrettentő szerepet betöltve "hozzájárul a térség és a világ békéjének megóvásához".

A módosítás azt is lehetővé teszi, hogy Phenjan "gyorsan magasabb szintre fejlessze atomfegyvereit" - tette hozzá, sürgetve egyúttal a program felgyorsítását.

Kim Dzsong Un - aki nemrégiben Oroszországban járt - új hidegháborúról beszélt.

Kijelentette, hogy Észak-Koreának nagyobb szerepet kell játszania a nemzetközi koalícióépítésben azon országok oldalán, amelyek "az Egyesült Államok és a Nyugat hegemóniára törése ellen lépnek fel". Azzal vádolta Washingtont, hogy Japánnal és Dél-Koreával egy "ázsiai NATO" létrehozásán fáradozik, háborúval és agresszióval fenyegetve a térséget.

Észak-Koreának ENSZ-határozatok tiltják a ballisztikus rakéták fejlesztését, amelyek nukleáris robbanófejek célba juttatására is képesek lehetnek. A phenjani vezetés súlyos nemzetközi szankciók hatálya alatt áll nukleáris programja miatt, ennek ellenére csak tavaly rekordszámú, több mint 70 rakétakísérletet hajtott végre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×