eur:
394.3
usd:
370.37
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Nyitókép: YouTube/NBC News

Hazaküldték az Észak-Koreába szökött amerikai katonát - videó

Visszatért az Egyesült Államokba az az amerikai katona, aki két hónapja dezertált... Észak-Koreába. Meglepetésre a Phenjan kiutasította és az amerikaiak azóta haza is szállították. Otthon felelősségre vonás várja, bár a híradások inkább a hazatérése feletti örömről szóltak.

Több mint két hónapig volt észak-koreai fogságban Travis King, az amerikai hadsereg katonája, miután átlépte az Észak- és Dél-Koreát elválasztó demarkációs vonalat. Úgy tűnik, az északiak nem tudtak mit kezdeni vele és végül kitoloncolták, aminek nyomán csütörtök hajnalban meg is érkezett egy Texas állam-beli katonai bázisra.

Egy helyi hírcsatorna csütörtökön be is mutatott egy felvételt, amelyen a sötét felsőt viselő King közlegény San Antonióban leszáll egy repülőgépről.

A fiatalemebrt egy nappal korábban engedték el és került a Dél-Koreában állomásozó amerikai erők őrizetébe, több mint két hónappal meghökkentő dezertálása után. A két Koreát elválasztó területet a felek szigorúan őrzik és életveszélyes lehet egy rossz lépés. Viszont az úgynevezett Közös Biztonsági Területen a határt csak egy alacsony betonkerítés jelzi, és viszonylag könnyen át lehet rajta jutni, annak ellenére, hogy mindkét oldalon katonák állnak.

Phenjan szerdán közölte, hogy „úgy döntött: kiutasítja” a 23 éves, színesbőrű amerikai katonát, miután lezárult egy vizsgálat az országba való jogellenes belépése miatt.

„King bevallotta, hogy illegálisan hatolt be [Észak-Korea] területére, mivel rossz érzéseket táplált az amerikai hadseregben tapasztalható embertelen bántalmazás és a faji megkülönböztetés ellen, és kiábrándult a diszkriminatív amerikai társadalomból” - állt a hivatalos észak-koreai hírügynökség propagandaízű jelentésében.

Dezertálása előtt King közel két hónapot töltött egy dél-koreai börtönben két ember ellen elkövetett testi sértésért és mert megrugdalt egy rendőrautót.

Július 10-én szabadult és haza akarták küldeni a texasi Fort Blissbe, ahol további fenyítés és a szolgálatból való eltávolítás várta. Sikerült elhagynia a repteret és július 18-án csatlakozott a demarkációs vonalon fekvő Panmindzson határfaluban tartott idegenvezetéshez és ekkor szökött át.

Amerikai tisztviselők szerint a felek között nem volt semmilyen alku, azaz Észak-Korea nem kapott semmit azért, hogy szabadon engedte.

Washington köszönetet mondott Svédországnak és Kínának is, amiért megkönnyítette King szabadon bocsátását, de hangsúlyozta, hogy a lépés nem jelent diplomáciai áttörést Phenjannal.

Szerdán Jonathan Franks, King édesanyjának, Claudine Gatesnek a szóvivője háláját fejezte ki az érintett szerveknek, amiért segítettek visszaszerezni a fiát.

Egy amerikai elnöki illetékes szerdán – elkendőzve a várható felelősségre vonást – azt mondta, hogy „King közlegény nagyon boldog, hogy úton van hazafelé és várja, hogy találkozhasson a családjával... segítünk neki a visszaintegrálódásban és foglalkozunk bármely felmerülő orvosi vagy érzelmi panaszával”.

Címlapról ajánljuk
Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz
élő közvetítés

Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz

A Liverpool szempontjából katasztrofálisan „sikerült” első mérkőzés miatt háromgólos hátrányból kezdik a Vörösök Bergamóban az Atalanta elleni visszavágót. A tét az Európa-liga elődöntőjébe jutás. Szoboszlai Dominik visszakerült a kezdő tizenegybe, a középpályások közül Endo és Elliott is kimaradt.
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×