eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Facebook/Orbán Viktor

Orbán Viktor: a terror elfogadhatatlan, Brüsszel pedig biztonsági kockázat Magyarországnak

A miniszterelnök interjút adott a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Ebben közölte, hogy a kormány nem fog engedélyezni egy "terror melletti tüntetést" Magyarországon, illetve hogy Brüsszel folyamatos biztonsági kockázatot jelent Magyarországnak a migrációs politikája miatt, ezért "el ki kell őket iktatni" a jövő évi EP-választásokon.

(A teljes beszélgetést itt meghallgathatják.)

A terror elfogadhatatlan, ezek olyan brutális dolgok, amitől az ember megrendül - jelentette ki Orbán Viktor az Izrael és a Hamász véres konfliktusára utalva. Mint mondta, az ember ilyenkor első gondolatként érzelmileg az áldozatok oldalán áll és imádkozik értük. A második gondolat az, hogy milyen jó, hogy ez minket nem érint. A választott vezetőknek pedig az a dolguk, hogy megvédjék a magyarok békéjét. Csak ezután jön a politika - sorolta.

"Az első, amit remélünk, hogy mindenkit kihozunk, aki el szeretne jönni, ez nem mindig egyszerű, néhány turista még nem érezte az elején, hogy mekkora a veszély. Azért is adjunk hálát, hogy egyelőre nincs tudomásunk arról, hogy magyar lenne az áldozatok között" - mondta Orbán Viktor.

Szerinte most Benjamin Netanhaju kötelessége, hogy mindent megtegyen, hogy ez többször ne forduljon elő. Akit terrortámadás ért, annak ehhez joga van.

A harmadik gondolat pedig az lehet, hogy kössük helyhez a konfliktust.

"Most még nincs államközi háború, most a terrorizmus elleni harc van. Ha Izrael valamelyik szomszédos országgal háborúba kerülne, az nagy baj lenne, az olyan nagy hullámokat vetne a világban, hogy hazánk is megérezné.

Magyarország dolga is most az, hogy deeszkalációs politikát folytasson, hogy ne alakuljon ki államközi háború"

- jelentette a kormányfő.

Elmondása szerint Donald Trump amerikai elnök idejében az együttműködés keresése volt jellemző, és olyan arab-izraeli kapcsolati rendszerekben is bekövetkezett javulás, amilyenekre pár éve senki sem gondolt volna. A terrortámadás ellenére amit csak lehet, meg kellene menteni az elmúlt évek eredményeiből, még akkor is, ha ez nehéz.

"Mindezek mellett meg kell hogy szólaltassa a vészcsengőt a mi fejünkben is az, hogy Európában számos helyen vannak a terror melletti szimpátiatüntetések. Magyarországon nincsenek, mert itt terrorszervezetek mellett nem lehet tüntetést összehozni és a kormány sem fog ilyet engedélyezni, élni fog ennek megakadályozására az eszközeivel. Az elmúlt időszakban Európába nagy mennyiségben beengedett bevándorlók között ott vannak a Hamász küldöttei is, ami biztonsági veszélyt jelent" - mutatott rá Orbán Viktor.

Magyarországon él Európa egyik legnagyobb zsidó közössége, és még ha a közösség nem is egységes, a magyar állampolgárokat meg kell védeni - szögezte le. Hangsúlyozta: a veszélyek korában élünk, de nem törődhetünk bele abba, hogy a biztonsági szint csökkenjen.

Brüsszel az események fényében sem változtat Brüsszel migrációs politikáján a kormányfő szerint, de Magyarország nem akar osztozni a rossz migrációs politika következményeiben. A lengyel-magyar ellenállást félretolták, elmondása szerint meghívják Európába a migránsokat azzal, hogy az EU úgy döntött, szétosztják őket az országok között. Magyarországnak is fel kellene építenie egy nagyjából tízezer fős migránstábort, ahonnan idővel ki kellene engedni az ott fogva tartottakat.

"Egyetlen megoldás működik, a magyar határzár. Ha nem tartanánk ezzel féken a migránsokat, százezerszám jönnének át a határon. Se az olasz, se a francia, se más modell nem működik. Nálunk nincsenek migránsok és nem is lesznek. Ám az EU ahelyett, hogy átvenné ezt a modellt, le akarja rombolni. Korábban csak egyhangú döntéssel lehetett migrációs szabályt létrehozni, így nem tudták lerombolni a magyar eredményeket. Most megint védekeznünk kell, Brüsszelben el kell érnünk egy politikai változást, a mostani embereknek távoznia kell, mert be akarják engedni azokat a migránsokat, akik bizonyítottan erőszakkal támadják a magyar határőröket.

Brüsszel folyamatos biztonsági kockázatot jelent Magyarország számára, a jövő évi EP-választásokon ki kell őket iktatni, mert Brüsszel rombol"

- fogalmazott határozottan Orbán Viktor.

Meglátása szerint Brüsszelben is tudják, hogy szembe mennek a saját állampolgáriaikkal. Csak nálunk volt népszavazás a migrációról, illetve most lesz egy a lengyeleknél, de szerinte más országok állampolgárai is úgy gondolkodnak, mint a magyarok és nem akarnak migrációt.

Az infláció a KSH friss adatai szerint tovább csökkent, és Orbán Viktor most nem lát olyan tényezőt, amely gátolná, hogy egy számjegyűvé váljon még idén.

"Az infláció olyan mértékűvé vált, hogy a jegybank a maga kis vödreivel nem tudta megakadályozni ezt az özönvizet, ezért a kormány átvette az infláció csökkentésének feladatát és felelősségét. A gazdaság működésétől idegen eszközöket is kellett végrehajtani, a gyógyulás érdekében roncsolást is okozva, de a diagnózis helyes volt, november-decemberben meglesz az egy számjegyű infláció. Nem ez aggaszt, itt azon a pályán vagyunk, amin haladni kell.

Ennél egy nagyobb ambíciónk is volt, amit nem sikerült elérni: kiderült, hogy az infláció csökkentése és a gazdaság növekedése nem megy együtt. Megváltoztattuk a stratégiánkat:

2023-as év az infláció letörésének éve lesz, és 2024-ben lesz gazdasági növekedés, egy magas szintet fogunk megcélozni" - ismertette a miniszterelnök.

"Ha külföldön nincsenek vevők, akkor a saját termékek a nyakunkon maradnak. Fontos nekünk a német gazdaság és az EU, de nekünk a világ minden piaca felé nyitva kell maradnunk emiatt. A magyar gazdaság érdeke az összekapcsolódás, ezért megyek egy több tárgyalást is tartalmazó útra a jövő héten Kínába" - jelentette be, utalva arra, hogy Nyugaton két nagy irányvonal feszül egymásnak: a kelet-nyugati szétválasztás áll szemben az "összekapcsolódás" politikájával.

Beruházásokat kell létrehozni Magyarországon, azokat pedig el kell adni, a kormánynak mindkét területen lesz feladata a jövőben - mondta.

A fő kérdés, hogy az EU a mostani meggyötört állapotában képes lesz-e arra, hogy újabb térségekkel kapcsolja össze magát gazdaságilag ésszerű módon - mutatott rá a héten Grúziában folytatott tárgyalásai és ott kötött megállapodásai kapcsán.

"Van egy nagy közös programunk:

Azerbajdzsánban előállított zöld áramot akarunk Grúzián, Románián keresztül behozni Magyarországra,

amihez egy több mint 1000 kilométer hosszú, tenger alatt húzódó kábelt kell lefektetni. Ezt az EU is támogatja, néhány éven belül lehet megvalósítani. Jó lesz az ottaniaknak, a magyaroknak és az uniónak is" - emelte ki a kormányfő.

A két magyar származású Nobel-díjas sikerével kapcsolatban elmondta: ez mutatja a magyarok erejét, ami fontos, mert a magyarok baja általában az, hogy alábecsülik az erejüket. Mindkét díjazott a "mélymagyarországról" jön, nem a budapesti belvárosból vagy európai egyetemeket végzett jómódú családokból származnak, említette.

"A magyar népben mélyen rejlő tudás és tehetség szerencsés időkben és körülmények között előjöhet, ez a mi nagy tartalékunk. Ezért nem kell félnie a magyaroknak, mert a legnehezebb időkben is sikerre juthatnak, ahogy előkerülnek ezek a rendkívül tehetséges emberek, sportolók, tudósok is, ilyen környezetből" - fogalmazott Orbán Viktor.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×