eur:
390.63
usd:
364.67
bux:
68281.3
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Izraeli légitámadásban összedőlt ház romjai Gázában 2023. október 16-án. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, ahol több mint 1300 ember életét vesztette. A Hamász elleni izraeli válaszcsapások több mint 2700 palesztin halálát okozták a Gázai övezetben.
Nyitókép: MTI/EPA/Mohamed Szaber

Az arab országok elítélték a Gázai övezet izraeli bombázását

Elítélték az arab országok vezetői a Gázai övezet két hete tartó izraeli bombázását, és a közel-keleti békefolyamat felújítására szólítottak fel szombaton a Kairói Béke Csúcstalálkozón.

Az Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök kezdeményezésére összehívott találkozó célja, hogy megvitassák egy kiterjedt regionális háború megelőzésének módozatait. A fórumon Egyiptom meghívására 34 ország vesz részt, köztük a legtöbb arab állam - ezen belül Bahrein, Irak, Katar, az Egyesült Arab Emírségek és Szaúd-Arábia - vezetői, több nyugati ország, valamint három nemzetközi szervezet, az ENSZ, az Arab Liga és az Afrikai Unió képviselői. Jelen van mások között Charles Michel, az Európai Tanács elnöke és Annalena Baerbock német külügyminiszter, de Izrael hiányzik a találkozóról. Az Egyesült Államok, a zsidó állam fő szövetségese is csak alacsonyabb szinten, kairói nagykövetségének ideiglenes ügyvivőjével képviselteti magát.

Az egyiptomi elnök megnyitó beszédében elutasította azt az elképzelést, hogy a palesztinokat a Gázai övezetből az egyiptomi Sínai-félszigetre telepítsék át, mert szerinte ezzel a palesztin kérdés megoldatlan marad. Kijelentette: Egyiptom "elkötelezett a humanitárius segítségnyújtás biztonságos, akadálytalan és fenntartható áramlásának biztosítása mellett a Gázai övezetbe."

II. Abdalláh, Jordánia királya az ellenségeskedés és a Gázai övezet blokádjának azonnali beszüntetésére szólított fel. Az uralkodó szerint "rendszeres humanitárius segítségnyújtásra van szükség a bombázásoktól szenvedő palesztin lakosság számára". Az arab világ számára a jelenlegi válság üzenete az, hogy a palesztin életek kevésbé fontosak, mint az izraeliek - mondta. Úgy vélte, hogy "ami most a Közel-Keleten történik, az a tartós és igazságos rendezés érdekében tett béketörekvések kudarca".

Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság vezetője az "izraeli agresszió" beszüntetését és a Gázai övezetbe vezető átkelők azonnali megnyitását követelte a humanitárius segélyek eljuttatása érdekében. Elítélte a civil lakosság elleni támadásokat, és felszólított az összes túsz szabadon bocsátására. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy a Gázai övezet lakosait máshová telepítsék át. Szerinte "a palesztinok maguktól soha nem fognak elmenni, és örökre a földjükön maradnak". Felszólította az ENSZ-t, hogy "vállaljon felelősséget a palesztin nép védelmében". Hangsúlyozta, hogy a biztonság és a béke csak úgy érhető el, ha életbe léptetik a kétállami megoldást, vagyis az 1967-es határokon belüli Izrael mellett egy független palesztin állam létrehozását.

António Guterres ENSZ-főtitkár azonnali tűzszünetet és a túszok szabadon bocsátását követelte. Hangsúlyozta, hogy mindent meg kell tenni a vérontás megállítása és a két független állam létrehozása érdekében.

Címlapról ajánljuk

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Herbert Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×