eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Vesselfinder

Már akkora a gond a Panama-csatornánál, hogy visszafordulnak a hajók

A vízszint csökkenése és a forgalomkorlátozás érzékenyen érinti az energiahordozók, a fogyasztási cikkek és az élelmiszerek kereskedelmét. Egyes cégek dollármilliókat költenek arra, hogy hajóik előbbre kerülhessenek a sorban.

Két gázszállító hajó átszelte az egész Csendes-óceánt, de amikor a Panama-csatornához értek, irányt változtattak, a rendkívül száraz körülmények miatt ugyanis a vízszint annyira alacsony volt a térségben, hogy korlátozni kellett az áthaladó hajók számát – írja a Telex a Business Insider értesülése alapján.

A hatósági korlátozás következtében több átkelésre váró hajó torlódott fel a Panama-csatornánál, a két említett gázszállító – a Pyxis Pioneer és a Sunny Bright – azonban nem várakozott sokáig, hanem inkább alternatív útvonalat keresett. A két hajó Ázsiába szállított rakományt és a visszafelé vezető úton – immár üresen – ütközött torlódásba. Ezek a hajók körülbelül 158 ezer köbméter cseppfolyós földgáz szállítására alkalmasak.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, az Atlanti- és a Csendes-óceán közötti teherhajók átkelését biztosító útvonal üzemeltetője múlt héten bejelentette: az aszály miatt tovább csökkentik az átkelések számát a Panama-csatornán.

Az intézkedés konténerhajókat és LNG-szállítókat is érint, sőt a hajóhiány a globális szállítmányozási láncra is kihat.

A forgalom november 3-ától napi 25 hajóra csökkent, majd február közepétől fokozatosan napi 20 hajóra korlátozzák az átkelések számát. 2022-ig ez az átjáró, amelyen a világ tengeri kereskedelmének közel 6 százaléka halad át, naponta átlagosan 39 hajót fogadott.

A korlátozások miatt a hajók áthaladásának ideje robbanásszerűen megnőtt, augusztusban több mint 200 hajó volt késésben, október elejére ez a szám 95-re csökkent, ennek ellenére még mindig

több mint egy hetet vesz igénybe az áthaladás, ami normális esetben két és fél nap lenne.

A 80 kilométer hosszú csatorna közvetlen összeköttetést biztosít a Karib-tenger és a Csendes-óceán között, megkerülve a dél-amerikai kontinenst. A csatornát elsősorban az Egyesült Államok, Kína és Japán használja.

A Gatún-tó Panama legnagyobb tava és kiemelt szerepe van a hajózásban, valamint a környező települések ivóvízellátásában. Alacsony vízállása miatt kellett korlátozni a hajók forgalmát, ami miatt

számos cég dollármilliókat fizet azért, hogy járműveik előbbre kerülhessenek a nagy torlódásokban.

Minden hajónak mintegy 200 millió liter édesvíz kiürítésére van szüksége, amelyet a csatorna a Gatún és az Alajuela tavak által alkotott vízgyűjtő medencéből nyer. Az elégtelen csapadékmennyiség azonban továbbra is negatívan hat a csatornát tápláló Gatún-tóra, amelynek vízszintje 24,2 méterre csökkent, szemben az elmúlt évek azonos időszakában mért 26,6 méteres vízállásával. A csatorna hatósága szerint az esős évszak végén, novemberben, a tó vízszintje általában eléri a 27 métert, majd a száraz évszak végeztével, áprilisban valamivel 26 méter alá csökken.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×