eur:
392.53
usd:
365.93
bux:
66780.28
2024. április 25. csütörtök Márk
Érdeklődők a Fővárosi Autópiacon, a XIX. kerületi Nagykőrösi úton 2013. szeptember 7-én.
Nyitókép: Kovács Tamás

Kiderült, hogyan cserélgetik autóikat a magyarok

Reprezentatív felmérés készült a magyarok autóhasználati szokásairól.

A Használtautó.hu a GKID-vel ennek kapcsán készített felmérést a magyarok aktuális autóhasználati és vásárlási szokásairól – írja a vezess.hu.

A megkérdezettek 64 százaléka olyan háztartásban él, amely rendelkezik autóval. Ezekben a háztartásokban 39 százalékban egy darab található, míg a háztartások 21 százalékában kettő, négy százalékában három darab autó van. Az autótulajdonosok 51 százaléka 16 éves, vagy annál is régebbi gyártású autót használ, így a gépjárművek átlagos kora Magyarországon 14,5 évre tehető. A jelenlegi autójukat 65 százalékban belföldön és használtan vásárolták a magyarok, 22 százalék vette újonnan. 37 százalékos aránnyal a legjellemzőbb vételár 1-3 millió forint között volt. A saját autóval rendelkezők leginkább benzines autót használnak, dízelt feleannyian, a hibrid hajtásúak aránya pedig jelenleg 6 százalékra tehető.

A piaci és gazdasági helyzet nagy mértékben befolyásolja az autózási szokásokat, és noha jelenleg ez a hatás tízből négy háztartásban jelenik meg, a közeljövőben a háztartások további 44 százalékát érintheti a mindennapos autóhasználatban. A közlekedési alternatívák közül legtöbben (40 százalék) tömegközlekedésre váltanának, de a válaszadók a rövidebb távokat akár gyalog (35 százalék) vagy kerékpárral (26 százalék) is szívesen megtennék.

A legfőbb tényezők közül leginkább a magas infláció (36 százalék), a magas üzemanyagárak (33 százalék), valamint az autó fenntartási költségeinek növekedése befolyásolhatja (30 százalék) az autóvásárlási és -eladási terveket. A gépjárművek karbantartására eközben Magyarországon éves szinten jellemzően 50-250 ezer forintot költenek, de a tulajdonosok többsége a megfelelő gumiabroncsok használatára és a közlekedésbiztonságra is odafigyel: 66 százalékuk korábban is cserélt szezonálisan gumit, és ezt idén is így tervezi.

A megkérdezettek tíz százaléka tervez egy éven belül autót vásárolni. Ezen válaszadói kör tíz százaléka új, 72 százaléka használt, 16 százaléka pedig új vagy használt autó vásárlását tervezi. A vásárlást tervezők nagy része (34 százalék) az 1-3 millió forintos kategóriában keresn autót, míg az átlagos vételár várhatóan 3,8 millió forint körül alakul – legnagyobb értékben a 60 év felettiek és a budapestiek terveznek autót venni.

Az autóval rendelkezők 82 százaléka minimum öt évet vár az autó cseréjével, a többség (41 százalék) 5-10 évente váltja le aktuálisan használt kocsiját. Az autótulajdonosok további közel ötöde 2-5 évente cseréli járművét. Jelenleg a saját autóval rendelkezők 13 százaléka tervezi, hogy a közeljövőben eladja autóját. Közel 80 százalékuk 3 millió forint, vagy az alatti értékű autót szeretne eladni.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×