eur:
393.34
usd:
368.04
bux:
65940.02
2024. április 24. szerda György
Gold coin Stack On the table save money Taking care of money
Nyitókép: ArtRachen01/Getty Images

Fogyasztóvédelmi adventi naptárral rukkol elő a jegybank

Az MNB idén először készít pénzügyi fogyasztóvédelmi adventi naptárt, 24 napon át 24 pénzügyi tanácsot ad, tippet oszt meg közösségi médiafelületein; ezzel indítja el a jegybank a karácsonyi és az év végi felelős vásárlást, hitelfelvételt és digitális biztonságot támogató idei kampányát – jelentette be a Magyar Nemzeti Bank.

A hitel nem ajándék!" című pénzügyi fogyasztóvédelmi tematikus oldal cikkeinek, kisfilmjeinek, tanácsadó programjainak célja, hogy ne fölösleges adósságot vigyük a fenyőfa alá.

Az idei második negyedévben a bankkártyás vásárlások majdnem 30 százalékát, 1,23 ezer milliárd forintot online, különböző webshopokban költött el a lakosság. Ezzel párhuzamosan jelentősen nőtt a kártyás visszaélések száma, ami a karácsony előtt erősödő forgalomban tovább emelkedhet. A kiberbűnözők ebben az időszakban is a figyelmetlenségünkre, befolyásolhatóságunkra, át nem gondolt döntéseinkre számítanak.

A leggyakrabban előforduló csalási módszerek közé tartoznak az online csomagküldési szolgáltatókhoz, online piacterekhez, webáruházakhoz kapcsolódó átverések.

A karácsony közeledtével egyre több adatszerző e-mailt és SMS-t küldhetnek majd a csalók.

Ha ismeretlen a szolgáltató vagy a levél feladója, bizalmas banki adatainkat kérik el vagy internetes program telepítését kezdeményezik, akkor érdemes azonnal törölni az adathalász levelet. Ha valóban küldeményt várunk, hívjuk fel közvetlenül a csomagküldőt az általunk már ismert, hivatalos telefonszámukon, és ott érdeklődjünk a részletekről – tanácsolja a jegybank.

Év végén emellett hagyományosan megugrik a rövid futamidejű, kis összegű fogyasztási hitelek igénylése és összege is. A hitelszerződés aláírása előtt célszerű tájékozódni az adott fogyasztási hiteltípus teljes hiteldíjáról (THM), törlesztőrészletének mértékéről és a törlesztés módjáról, futamidejéről, a teljes visszafizetendő összeg nagyságáról, az előtörlesztés, szerződésmódosítás módjáról, és az esetleges késedelem, nem fizetés következményeiről is – javasolja az MNB.

A kampány keretében a jegybank ünnepi költségvetés-tervező mintát is közreadott. Ennek segítségével el lehet dönteni, hogy saját erőből vagy csak hitelfelvétellel tudjuk fedezni a karácsonyi kiadásainkat. A kiadástervezéshez további hasznos tippek olvashatók a Tervezze meg kiadásait! című Pénzügyi Navigátor füzetben, a számításokhoz pedig segítséget nyújt az MNB háztartási költségvetés-számító kalkulátora – ajánlja a jegybank.

A „zöld karácsony" támogatása érdekében a jegybank tippeket ad a fenntartható ünnepekhez is.

A közleményben arra is felhívják a figyelmet, hogy

egy át nem gondolt, erőn felüli hitelből történő vásárlás után – ha a hitel folyósítása még nem történt meg – 14 napon belül jogszabályi lehetőség van arra, hogy a hitelszerződéstől indoklás nélkül elálljunk.

A hitelszerződéstől történő elállás a hitelhez kapcsolódó esetleges hitelfedezeti biztosításra vagy egyéb szolgáltatásra vonatkozó szerződést is felbontja. Ha a kölcsönt már folyósították, a hitelszerződés a szerződéskötés napjától számított 14 napon belül díjmentesen felmondható. Ilyenkor a hitel összegét haladéktalanul, de legkésőbb 30 napon belül, az adott időszakra megállapított időarányos hitelkamattal együtt vissza kell fizetni - tájékoztat az MNB.

A hitelszerződéstől való elállás/felmondás a megvásárolt termékre megkötött adásvételi szerződést nem érinti – tették hozzá. Ugyanakkor lehetőség van a vásárlástól való elállásra, illetve felmondásra is. Ezt online vásárlásnál a szerződés megkötésétől számított 14 napon belül - weben vásárolt árunál annak kézhezvételétől számított 14 napon belül – lehet megtenni – hívta fel a figyelmet az MNB.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×