eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Saint-Étienne, 2016. június 17.Petr Cech cseh kapus vetődik egy labdáért a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság D csoportja második fordulójában játszott Csehország-Horvátország mérkőzésen a saint-étienne-i Geoffroy Guichard Stadionban 2016. június 17-én. (MTI/EPA/Robert Ghement)
Nyitókép: MTI/EPA/Robert Ghement

Megolvasztotta a jeget: a legendás Premier League-kapus a hokipályán is nyerő

Korán jött a karácsony egy északír jégkorongcsapatnak. Alig csatlakozott hozzá – ideiglenesen – Petr Cech volt futball-legenda, máris nagyot nyert.

A most 41 éves Cech a Chelsea, majd az Arsenal futballkapusaként lett világhíres az angol Premier League-ben. Kipárnázott fejvédője annyira összenőtt vele, hogy nehéz volt még csak elképzelni is nélküle.

Ahogy azt is, hogy azután, hogy szögre akasztotta a focicipőt, egy másik sportágban folytatja – profiként.

Csehországban a jégkorong annyira a nemzeti DNS része, mint Magyarországon a vízilabda. Így az nem meglepő, hogy ha már Cech folytatta a sportkarriert, akkor ezt a játékot választotta.

Cech már négy éve profi hokis

A cseh játékos 2019 óta hokikapusként remekel, és papíron a Brit Nemzeti Jégkorong Ligában játszó Oxford City Stars állományába tartozik. (A másodosztályban játszik és előtte már megfordult a hangzatos nevű Guilford Phoenix és a Chelmsford Chieftains angol kluboknál.)

Jelenlegi munkaadója kölcsönadta az északír Belfast Giantsnek, ami mindkét félnek nagy durranás: a Giants nem egyszerűen „egy északír csapat”, hanem többszörös brit bajnok, playoff- és kupagyőztes is.

Cech a hétvégén állt be védeni, amikor a klub már amúgy is 5-1-re vezetett a Glasgow Clan ellen,

és a szurkolótábor elkezdte skandálni, hogy „Cech-et akarjuk!”

Adam Keefe edző ennek már nem tudott ellenállni, és nagy éljenzés közepette a jégre küldte az egykori focilegendát.

Újjászületés: megint egy élcsapatnál játszik

Cech tavaly egyszer már megfordult a brit elithokibajnok arénájában, amikor egy jótékonysági mérkőzést játszott a Dnyipro Herszon ukrán csapat ellenében. Keefe most a Giants állandó kapusainak lesérülése miatt kérdezte meg az oxfordiakat, hogy ki tudják-e segíteni.

"A többi történelem" – mondta Cech, és hozzátette: a maximumot akarja kihozni a tartózkodásából, és lenyűgözi a szervezés és a drukkerek szenvedélye.

„Ez egy jégkorongos város, az ember érzi, és különleges érzés a bajnokság csúcsán lenni, nemcsak a futballban, de egy másik sportágban is.”

Ez egy kicsit hasonlít ahhoz, amikor Cech korábbi csapata, az Arsenal 2012-ben egy rövid időre kölcsönkérte az amerikai MLS-ligából egykori legendáját, Thierry Henryt. (Az ágyúsok akkor az ő közreműködésével a szezon végére feltornászták magukat a harmadik helyre.)

Visszatérve a jégkoronghoz, Cech elmondta, hogy gyerekkorában ez volt a kedvenc játéka és azt volt az álma, hogy egyszer folytathatja. Közbejött a futball, számos bajnoki cím és kupagyőzelem a Chelsea-vel (BL, EL, FA és ligakupa) és még további négy év az Arsenal színeiben.

Hogyan nyergelt át a fociról a jégkorongra?

„7-8 éve ismét elkezdtem korcsolyázni, és módosítottam az edzéstervemet, csak azért, hogy ne legyen unalmas és hogy a visszavonulásom után tudjak még néha játszani meccseken” – mesélte az irishnews.com nevű oldalnak. A „néhából” rendszeres lett – és Cech három angol hokicsapatnál is védett, mielőtt kölcsönkérte az északír top csapat.

A debütáló meccsén a fennmaradó közel öt percben segített megtartani az 5-1-es eredményt. A következő találkozó a tragikus napokat átélt Notthingam Panthers-szel volt a hétvégén, ahol a belfastiak 4-2-re győztek. (A Panthers játékosa, Adam Johnson tragikus módon életét vesztette, amikor október 28-án a Sheffield Steelers egyik hokisának korcsolyája elvágta a torkát.)

Cech itt nem játszott, mert az északírek csatasorba állították egyetlen, nem sérült kapusukat.

Sem a Giants, sem a kapust kölcsönadó Oxford City Stars nem közölte, hogy hány meccsen át tart Cech vendégszereplése Belfastban, de klubja azt reméli, hogy visszatérve kamatoztatni tudja majd az elitligában szerzett tapasztalatait.

Ő pedig élvezi, hogy ismét a topon lehet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Váratlan fordulat boríthatja az amerikai választást: így lehet, hogy sem Trump, sem Biden nem lesz elnök

Váratlan fordulat boríthatja az amerikai választást: így lehet, hogy sem Trump, sem Biden nem lesz elnök

Kísérteties módon pontosan 200 évvel ezelőtt történt olyan legutóbb, hogy sem a legtöbb választó szavazatát, sem az elektori kollégiumban legtöbb voksot begyűjtő jelöltből lett amerikai elnök. Logikus módon azt hihetnénk elsőre, hogy a "szabadság földjén" az elnökválasztás olyan szimplán működik, hogy az a jelölt arat győzelmet, akire a legtöbben adják le szavazatukat, ez azonban távolról sem így van: a döntés a tagállami delegáltakból álló elektori kollégium kezében van. Az pedig tovább bonyolítja a helyzetet, hogy ha az elektorok között nem szerez egyik jelölt sem többséget, vagy döntetlen alakul ki, akkor borul az egész rendszer, és a legvégén akár a nép akaratával szöges ellentétben lévő eredmény is születhet. Ahogy 1824-ben, ez a demokratikusságát nézve megkérdőjelezhető lehetőség idén is fennáll; sőt még az is előfordulhat, hogy nem Donald Trump és nem is Joe Biden lesz az Egyesült Államok következő elnöke. Mindez kétség kívül óriási alkotmányos válságot szülne, de, hogy miért is lehetséges egyáltalán, most kiderül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×