eur:
393.95
usd:
369.51
bux:
65525.94
2024. április 23. kedd Béla
Fecskendőbe töltik a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyagot, a Comirnaty-vakcinát a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház oltópontján 2022. június 3-án. A kórházi oltópontok keddenként és péntekenként vannak nyitva. Keddenként csak időpontfoglalással, péntekenként anélkül is lehet menni oltásra 7 és 19 óra között.
Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Új kutatás: aki Pfizer-vakcinát kapott, annak érdemes ezt tudnia

A tudósok arra voltak kíváncsiak, hogyan reagál az emberek szervezete arra, ha csak fél adagot kapnak az emlékeztető oltásból.

Egy friss mongóliai kutatás szerint a Pfizer-vakcina emlékeztető oltásának fél dózisa ugyanolyan hatékony, mintha egy teljes dózist kapna a páciens, ráadásul kevesebb a mellékhatás is – írja a Portfolio.

A tanulmányt a The Lancet egészségügyi szaklap hozta nyilvánosságra. A 2022-ben végzett tesztelések alatt olyan embereket oltottak be harmadik dózissal, akik korábban már kétszer is kértek Covid-oltást. Az egyik, véletlenszerűen kiválasztott csoport azonban nem egy teljes emlékeztető oltást kapott, hanem csak fél dózist. A tudósok arra voltak kíváncsiak, hogyan reagál a szervezetük.

A tanulmányból kiderül, hogy sokkal kevesebb mellékhatást tapasztaltak azok, akik csak fél dózist kaptak, ugyanis

nem jelentkezett náluk fejfájás, rosszullét vagy izomfájdalom.

A fél dózist kapott páciensek 84,7 százaléka, a teljes dózist kapott alanyoknak pedig a 86,6 százaléka mutatott megfelelő immunválaszt. Az érintettek sorsát, szervezetük reakcióit nagyjából egy évig figyelték, de a részletes eredményeket csak a napokban tették közzé. A kísérletben 601-en vettek részt.

Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Fordulat a tőzsdéken, folytatódik a felpattanás

Fordulat a tőzsdéken, folytatódik a felpattanás

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap is úgy tűnik, hogy kitart, hiszen Ázsiában is nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni. Közben felpörögnek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tart, és a nap folyamán sorban fognak érkezni a BMI adatok Európában és az Egyesült Államokból; a tengerentúl ma olyan nagyvállalatok jelentenek, mint a Tesla, a PepsiCo, vagy a Philip Morris.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 23. 09:18
×
×
×
×