eur:
394.64
usd:
364.89
bux:
65498.22
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Golovin Vlagyimir, a magyar válogatott szövetségi kapitánya (j2) és Pigniczki Krisztina másodedző a női kézilabda Európa-bajnokság Magyarország - Szlovénia mérkőzésén a ljubljanai Stozice Arénában 2022. november 16-án. A magyar válogatott 29-25-re győzött, így a 11. helyen végzett az Eb-n.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Vb-középdöntős a magyar női kézilabda-válogatott

Ehhez Paraguay után Kamerunt kellett megverni. A csoportkör harmadik fordulójában Montenegró ellen a tét a csoportelsőség.

A magyar női kézilabda-válogatott biztosította helyét a középdöntőben az olimpiai kvalifikációs világbajnokságon azzal, hogy 39-20-ra legyőzte Kamerunt szombaton a csoportkör második fordulójában, Helsingborgban.

A nyitókörben Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány együttese 35-12-re kerekedett Paraguay legjobbjai fölé, míg a kameruniak 25-11-re kaptak ki Montenegrótól. A magyarok 18 fős keretéből ezúttal az első fordulóban egyaránt kisebb sérülést begyűjtő szélsők, Győri-Lukács Viktória és Márton Gréta maradtak ki.

A magyar válogatott korábban még nem találkozott a kameruni csapattal, amely negyedszer jutott ki világbajnokságra. Az afrikai gárdának adminisztrációs hiba miatt van csupán 14 játékosa. A délelőtti órákban néhány kameruni játékost lehetett látni Helsingborg belvárosában séta közben, amint a balszélsőjük elmondta: korábban televízióban látott csak havat, amelyet nagyon hidegnek talált.

Ennek színéhez igazodva fehér szerelésben játszott a magyar válogatott, amely pontatlan támadásokkal kezdte a mérkőzést, ez az első gólt szerző, sárga-pirosban pályára lépő afrikaiakra is igaz volt. Vámos Petra belesérült az első magyar találatba, ám le tudott sétálni a pályáról, a vezetést pedig átvette a magyar válogatott, de a mindkét részről sok hibával tarkított játék nyomán csak lassan tudta növelni előnyét. A kapuban kezdő Szemerey Zsófia bravúrt tudott bemutatni, stabilabbá vált a védekezés, miközben elöl többen is belendültek és jól találták meg a réseket a kameruni falon.

A 16. percben egy ötgólos magyar sorozat nyomán 10-3-nál időt kért Kamerun, amelynek egyik stábtagja a csapatok részére fenntartott lelátón olyannyira összhangban volt az eseményekkel, hogy sokszor oldalazva ugrált vagy éppen sprintelt a széksorok között, máskor pedig felemelt kezekkel "védekezett együtt" övéivel. A megszakítás nem változtatott igazán a játék képén, egyre több magyar került fel a gólszerzők közé, betalált a többi között a 22. születésnapját éppen szombaton ünneplő Albek Anna is, és Vámos is vissza tudott térni rövid pihenő után a pályára.

A 21. percben 14-4-nél alakult ki először tízgólos különbség, ezt követően viszont negyven másodpercet kettős emberhátrányban kellett - sikerrel - átvészelni. A játékrész hajrájára időt kért Golovin Vlagyimir, együttese azonban a szünetig már nem tudta megtoldani előnyét. Az első félidőben Szemerey ötven százalékos hatékonysággal védett.

A fordulás után is az afrikaiaké volt az első gól és a játékrész első percei is, több magyar támadás rossz passzon vagy elejtett labdát zárult idő előtt. Néhány perc után ismét "üzemi hőfokra melegedett" a válogatott a két nappal korábbihoz képest kétszeresére duzzadt, mintegy 40 fős magyar szurkolótábor nagy örömére, Szöllősi-Schatzl Nadine átadása után Bordás Réka a mérkőzés leglátványosabb akcióját zárta eredményesen.

A másik oldalon is magas minőségű volt a szélsőjáték, Töpfner Alexandra is szállította a gólokat, akárcsak Klujber Katrin, a második félidő derekán 29-15-nél kért időt Kamerun. Az utolsó tíz percen belül érkezett a kapuba az első vb-meccsén szereplő Bukovszky Anna, védeni is tudott nem sokkal később. Az utolsó percekre csupán két kérdés maradt: meglesz-e a húszgólos különbség és sikerül-e valamennyi pályára lépő magyar mezőnyjátékosnak betalálnia, végül egyik sem sikerült, ám aligha kell bánkódnia emiatt a magyar válogatottnak. A meccs legjobbja Klujber lett, Albeket pedig énekkel köszöntötték a szurkolók.

Szemerey 11, Bukovszky négy védéssel zárt, a túloldalon Nnomo Sonya Marlaine hat, Ateba Engadi Laeticia Pétronie öt gólt dobott.

A középdöntőbe legalább két pontot már visz a nemzeti csapat, amely hétfőn 20.30-tól a csoportkör rangadóján a szintén két sikerrel kezdő Montenegróval találkozik. A legjobb nyolc közé kerülés szempontjából kulcsfontosságú mérkőzést élőben közvetíti az M4 Sport és a Kossuth Rádió.

Az első három helyezett jut a középdöntőbe, ott a Svédország, Horvátország, Kína, Szenegál négyes három továbbjutójával találkoznak a magyarok Göteborgban, ahonnan az első két együttes kerül a negyeddöntőbe.

Eredmény, csoportkör, 2. forduló, B csoport:
Magyarország-Kamerun 39-20 (18-8)
Helsingborg, 589 néző, v.: Budzak, Zahradnik (szlovákok)
lövések/gólok: 49/39, illetve 43/20
gólok hétméteresből: 1/1, illetve 2/1
kiállítások: 4, illetve 6 perc

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Jó sztorik a magyar tőzsdén

Jó sztorik a magyar tőzsdén

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: jelentős pluszban áll a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedik a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként. Ami a gazdasági eseményeket illeti, ma az USA-ban a lakáspiaci adatok mellett az 5 éves inflációs várakozásokat is közzéteszik. Legutóbb növekedtek a várakozások, ami semmiképp nem jó hír a Fed számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×