eur:
393.87
usd:
365.14
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Hunter Biden, az amerikai elnök fia (j2) ügyvédje, Abbe Lowell (j) társaságában a Delaware állambeli Wilmington szövetségi bíróságára érkezik meghallgatásra 2023. október 3-án. Hunter Bident tiltott fegyverbirtoklás bűncselekményével vádolják.
Nyitókép: MTI/EPA/Michael Reynolds

Drogok és prostituáltak: bajban az amerikai elnök fia

Az amerikai igazságügyi minisztérium újabb vádemelést nyújtott be Joe Biden amerikai elnök fia, Hunter Biden ellen, aki a vádak szerint több millió dollárt költött pazar életmódjára, miközben elkerülte 1,4 millió dollár (497 millió forint) adó befizetését.

Az Egyesült Államok kaliforniai kerületi bíróságán összesen kilenc pontban nyújtottak be vádemelést az 53 éves Hunter Biden ellen; az amerikai elnök fiát három bűncselekménnyel és hat adózási rend elleni vétséggel vádolják.

A nyomozással David Weiss különleges ügyészt bízták meg. Az igazságügyi minisztérium csütörtökön közölte, hogy a Biden elleni nyomozás folyamatban van és amennyiben elítélik az amerikai elnök fiát,

akár 17 év börtönbüntetés is várhat rá.

Hunter Biden ellen 2018-ban indult nyomozás adó-bűncselekmények gyanújával, ami később a tiltott fegyverbirtoklás ügyével egészült ki. Idén júniusban vádalku keretében Hunter Biden a bíróság előtt bűnösnek mondta magát két kisebb súlyú adóbűncselekmény vádjában. A vádalku részeként elkerülte volna a börtönt, a fegyverbirtoklási ügyében pedig nem is állt volna bíróság elé. A bíró ugyanakkor júliusban elutasította a vádalkut annak egyes részletei miatt. Ezt követően történt vádemelés Delaware államban a tiltott fegyverbirtoklás miatt, emiatt októberben a bírósági meghallgatásán ártatlannak mondta magát az amerikai elnök fia.

„A vádlott négy éven keresztül nem fizetett be legalább 1,4 millió dollár (497 millió forint) önbevalláson alapuló szövetségi adót a 2016 és 2019 közötti adóévekben” – áll a mostani vádiratban.

A vádiratban azt is kifejtik, hogy Biden az adófizetés helyett hatalmas összegeket költött

„drogokra, prostituáltakra, barátnőkre, luxusszállodákra, bérelt ingatlanokra, egzotikus autókra, ruhákra és egyéb személyes jellegű tárgyakra”,

köztük több mint 70 ezer dollárt (25 millió forint) drogelvonóra.

Abbe Lowell, Hunter Biden ügyvédje közölte hogy ügyfele teljes egészében visszafizette az adót, és egy korábbi megállapodás felrúgásával vádolta David Weiss különleges ügyészt.

„Ha Hunternek nem Biden lenne a vezetékneve, akkor a delaware-i és most a kaliforniai vádemelések el sem indultak volna” – mondta Lowell.

A vádirat szerint Hunter Biden „nagyon jól keresett”, miközben az ukrán energiavállalat, a Burisma igazgatótanácsának és egy kínai magántőkealapnak a tagja volt. Az ügyészek szerint 2016 és 2020 októbere között összesen több mint 7 millió dollár (2,5 milliárd forint) jövedelmet kapott, ebből közel 2,3 millió dollárt (815 millió forint) a Burisma igazgatótanácsában betöltött szerepéért.

„Az alperesnek törvényi kötelezettsége lett volna, hogy adót fizessen az összes jövedelme után, ebbe beleértve a Burisma ukrán vállalat igazgatótanácsában betöltött tisztsége után megszerzett jövedelmét, a kínai magántőkelapból származó jövedelmét és az ügyvédi munkájából származó bevételeket is” – áll a vádiratban.

Az ügyészi nyomozással párhuzamosan a republikánus többségű képviselőházban január óta zajlik vizsgálat részben a Biden család üzleti kapcsolatairól, amelynek során az elmúlt hónapokban meghallgatták többek között a nyomozóhatóságok és adóhatóság több informátorát.

A vizsgálat célja, hogy összefüggést találjon Joe Biden alelnöki tevékenysége és a családjához abban az időszakban érkezett több millió dolláros külföldi átutalások között. A demokraták szerint egyelőre ilyen bizonyíték nincs, a republikánusok szerint a tanúvallomások, banki bizonylatok és egyéb dokumentumok komoly súllyal és bizonyító erővel bírnak.

A Fehér Ház nem nyilatkozott az ügyben.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×