eur:
393.76
usd:
365.13
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
14-es villamos
Nyitókép: BKK

BKV-béremelés: már a keret felosztásán megy a vita

Elkezdődtek a 2024-es bértárgyalások a BKV-nál. Az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke az InfoRádióban elmondta: a munkavállalói és a munkáltatói oldal is abban érdekelt, hogy mielőbb megállapodjanak.

Naszályi Gábor az InfoRádióban közölte: a fővárosi önkormányzat és az érintett cégek, intézmények munkavállalói között 2021-ben létrejött, jövedelmi elemekről, bérekről szóló négyéves BKV-megállapodás jövőre lejár.

A felek közötti megállapodás értelmében 2024-ben a minimálbér 15, míg a szakmai bérminimum 10 százalékkal emelkedik. A 2021-ben kötött bérpolitikai megállapodás alapján abban az esetben,

ha ennek a két tételnek az emelési átlaga 10 és 15 százalék közé esik, további 1 százalékkal nő a bérfejlesztésre fordítható keret.

Jelen esetben az átlag 12,5 százalék, így a teljes emelés mértéke januártól várhatóan 13,5 százalék lesz, melynek felosztásáról bértárgyalásokon egyeztetnek a munkáltatói és a munkavállalói képviseletek.

Rendhagyó módon a minimálbér- és bérminimum-emelés a szerződés értelmében már 2023 decemberétől megvalósulhatna, így felmerült a kérdés, módosítanak-e az idei bérmegállapodáson annak érdekében, hogy a béremelés a BKV-nál is már december elsejétől megvalósuljon. Az Egységes Közlekedési Szakszervezet egyeztetést kezdeményezett a kérdésben mind a tulajdonossal, mind a munkáltatóval.

Kedden online plenáris ülés keretében megkezdődtek a 2024. évi bértárgyalások. A négy évre szóló bérpolitikai megállapodásra hivatkozva a rendelkezésre álló 12,5+1 százalékos keret felosztásában tájékoztatták egymást a felek az elképzeléseikről. A munkavállalói képviseletek alapvető fontosságúnak tartják az alapbér fejlesztését, ezen kívül a szenioritás és a Budapest-pótlék növelésének mértéke kérdéses – a +1 százalék terhére. A jubileumi alap szinten tartása (minimálbér összegéig) szintén elvárás.

A munkáltató álláspontja részben eltér a munkavállalók által megfogalmazottaktól, de a tárgyalások folytatódnak.

Naszályi Gábor elmondta: várják a fővárosi önkormányzat nyilatkozatát a bérfejlesztésekkel kapcsolatban. „Konkrét számok még nincsenek, hiszen nem ért véget az év. Megállapodás januárban várható, addigra szeretnénk előkészíteni a szerződéseket. Miután pedig megtudjuk a pontos számokat, reményeink szerint a januári bérek már emelt összegben kerülnek majd kifizetésre” – magyarázta.

Kompromisszumra törekszenek

A szakszervezeti elnök szerint mindkét fél célja ez, ugyanis a munkáltató, azaz a BKV és a munkavállalói oldal szándéka megegyezik. Reméli, hogy a tárgyalások eredményesen zárulnak majd, hiszen a 2023-as évre vonatkozó megállapodásban vállalt pontok is teljesültek. Emlékeztetett, hogy 2021-ben forráshiány miatt nem volt alapbéremelés. Egy évvel később kisebb viták alakultak ki a felek között Naszályi Gábor visszaemlékezése szerint, az „idei év azonban már rendezetten zárult”, és várhatóan a jövő évi megállapodás sem lesz veszélyben.

Hozzátette: a legfőbb kérdés az, hogy helyi szinten hogyan tudnak majd megállapodni egymással a munkáltatók és a munkavállalók a felosztásban. „Tavaly és idén is ebben volt a legnagyobb vita, mert más szempontok szerint gondolkozott a munkáltató, az érdekképviseletek pedig nehezen tudták egyeztetni az álláspontjaikat, de végül szerencsére időben sikerült megegyezni” – mondta Naszályi Gábor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×