eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Egy katonai díszegység tagjai a felkelés alatt meggyilkolt áldozatok emlékművének koszorúzásán, amelyet a kommunista diktatúra elleni romániai forradalom 33. évfordulójának alkalmából tartanak a Forradalom Hőseinek Temetőjénél, Bukarestben 2022. december 21-én. A Nicolae Ceausescu uralmát megdöntő 1989-es forradalom több mint ezer emberéletet követelt Romániában.
Nyitókép: MTI/EPA/Robert Ghement

Nem mondhattak magyar imát a román forradalom hőseinek ünnepén

Az 1989-es romániai forradalom hőseinek emlékére tartott pénteki megemlékezésen Szatmárnémetiben nem mondhattak magyar imát, holott a szabadságért harcolók között több magyar nemzetiségű is volt - számolt be szombaton a Maszol erdélyi hírportál.

A partiumi városban minden évben megemlékeznek a kommunista rezsim megdöntését eredményező 1989-es romániai forradalomban elesett szatmárnémeti hősökről, akik közül több magyar nemzetiségű volt. Hagyományosan az ortodox szertartás mellett a történelmi magyar egyházak képviselői is imát mondanak az antikommunista ellenállás emlékművénél.

A református, római katolikus és görögkatolikus egyházak képviselői pénteken is jelen voltak a Szatmár megyei prefektúra és a román hadsereg által szervezett ünnepségen, de nem mondhattak imát, mivel "kihagyták őket a programból", a szervezők az ortodox ceremónia és ima után a következő programpontra "ugrottak" - írta a Maszol.

A portál emlékeztetett, hogy az 1989 decemberében Szatmárnémetiben életüket vesztett hősök között magyarok is voltak, Ciul Ioan Marinel, Zimbru Grigore és Salajan Raluca mellett Király Mihály, Sófalvi György, Szabó Antal és Gergely Csaba is hősi halált halt a szabadságért.

Az esetről a Szatmár.ro hírportál is beszámolt, illetve a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) több szatmári politikusa is szóvá tette közösségi oldalán.

Pataki Csaba, az érdekvédelmi képviselet Szatmár megyei elnöke és a megyei közgyűlés elnöke emlékeztetett: 1989 decemberében Temesváron egy református lelkész, Tőkés László volt az, aki kiállt a kommunista diktatúra elnyomásaival szemben, és elhozta a változást. "Ma Szatmárnémetiben közösségünk lelkészei nem kaphatnak szót, nem szólhatnak anyanyelvükön a szabadságért életüket adó forradalmárokról a nekik szentelt megemlékezésen. Ilyenkor azt érezzük, hogy hősi haláluk hiábavaló volt, és a '89 előtti eszmék még ma is felütik fejüket" - írta közösségi oldalán a politikus.

Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere felrótta a szervezőknek, hogy "a szeretet és megbocsátás jegyében készülve a karácsonyi ünnepekre" elutasították az áldozatok lelki üdvéért felajánlott görög és római katolikus, valamint református imákat.

A történtek kapcsán az RMDSZ Szatmár megyei honatyái - Nagy Szabolcs és Magyar Lóránd parlamenti képviselő, illetve Turos Lóránd szenátor - hivatalos levélben fordultak Radu Roca prefektushoz, magyarázatot kérve.

A Szatmár megyei prefektúra közlése szerint a kormánymegbízott az ünnepségen Marcel Ciolacu román kormányfőnek a forradalom évfordulójára írt üzenetét is felolvasta. Ebben a miniszterelnök arra intett: erkölcsi kötelesség nem engedni elferdíteni a múltat, és megismertetni a fiatalokkal a valós eseményeket. Arra is kitért, hogy a fiatal generációkat a szabadság, a tolerancia, a demokrácia, illetve a szélsőséges és idegengyűlölő eszmék leküzdésének szellemében kell nevelni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×