eur:
394.07
usd:
368.33
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Jair Bolsonaro hivatalban levő brazil államfő egyik támogatója az elnök mellett tartott tüntetésen a brazil hadsereg brazíliavárosi központjánál 2022. november 24-én, miután a választási ügyekben illetékes bíróság elutasította Bolsonaro pártjának az elnökválasztás eredményére vonatkozó felülvizsgálati kérelmét. A bíróság a választási csalás kizárásán túl 23 millió real (1,7 milliárd forint) pénzbírságot is kiszabott a vizsgálatot kérvényező Liberális Pártra, amiért jogi csatározást próbáltak kirobbantani. Az elnökválasztás október 30-i második fordulójában a jobboldali Bolsonaro a voksok 49,1 százalékát szerezte meg a baloldali Luiz Inácio Lula da Silva korábbi államfővel szemben, aki a szavazatok 50,9 százalékát nyerte el. Lula 2023. január 1-jén lép hivatalba.
Nyitókép: MTI/EPA/EFE/Joédson Alves

Nagyon nagy gondban a brazil labdarúgás

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) felfüggesztheti a brazil szövetséget (CBF), amennyiben utóbbinál januárban új elnököt választanak.

A FIFA vasárnap levélben figyelmeztette a CBF-et, hogy felfüggeszti tagságát, amennyiben Ednaldo Rodrigues helyett januárban új elnököt választ. A felfüggesztett szövetségek válogatottjai és klubcsapatai nem szerepelhetnek a nemzetközi versenysorozatokban.

Egy Rio de Janeiró-i bíróság december 7-én eltávolította hivatalából Rodriguest - akinek a megbízatása 2026-ig tartott - a tavalyi megválasztásával kapcsolatos szabálytalanságok miatt, és felhatalmazta José Perdizt, a brazil sportbíróság vezetőjét, hogy harminc munkanapon belül szervezze meg az új elnök megválasztását. Két brazil legfelsőbb bíróság a múlt héten megerősítette az ítéletet.

A FIFA alapszabálya tiltja bármely harmadik fél beavatkozását tagszövetségeinek ügyeibe, és a CBF-nek küldött korábbi leveleiben is azt közölte, hogy indokolatlannak tartja a beavatkozást.

A FIFA és a dél-amerikai szövetség (CONMEBOL) január 8-án bizottságot alakít az ügy megvitatására, és ameddig a vizsgálatok le nem zárulnak, nem engedélyezi új választás kiírását. Ha ezt Brazíliában nem tartják tiszteletben, a FIFA megbünteti a CBF-et.

Perdiz úgy reagált: a megadott határidőn belül, a megkövetelt átláthatósággal és feddhetetlenséggel fogja kiírni a választásokat.

A Rodrigues-ügy negatívan befolyásolhatja a brazilok szándékát a 2027-es női világbajnokság megrendezésére, valamint azt a törekvését, hogy a Real Madrid vezetőedzőjét, Carlo Ancelottit szerződtessék a férfi válogatott szövetségi kapitányi posztjára.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×