eur:
395.01
usd:
370.99
bux:
65372.62
2024. április 19. péntek Emma
fotó: Infostart
Nyitókép: Infostart

Csúcsot döntött a Balaton

Idén még nem volt ilyen magas a tó vízszintje.

Ahogy arról az elmúlt napokban többször is beszámoltunk folyamatosan emelkedik a Balaton vízszintje.

Az ünnepek alatt elérte a 122 centit, amely idei csúcs.

Az eddig mért legmagasabb értéket júniusban mérték, akkor 121 centi volt a tó. Akkor, az előírt szabályozás miatt is, megnyitották a Sió-zsilipet.

A nyáron pár napig hajózhatóvá vált a Sió-csatorna és ez alkalmat adott arra, hogy a Bahart 5,7 milliárdos járművei felússzanak a tóra. Akkor 6 és fél centi folyt el a Balatonból, de a vízszint egész nyáron, sőt ősszel magas maradt.

A téli szabályozási szint egyébként 110 centiméter, amelytől 5 százalékkal lehet eltérni. Most már ezen is túllépett a Balaton.

Az Infostart nem hivatalosan úgy értesült, hogy egyelőre nem nyúlnak a tóhoz, de folyamatosan figyeli az állapotát. Nem csupán a vízszintet, hanem a közép és hosszútávú időjárási előrejelzéseket is. Nem mindegy ugyanis, hogy mennyi eső esik majd tavasszal.

A jelenlegi kimondottan magas vízszint azért maradhat, mert télen kevésbé zavaró a déli part egyes településein. Magyarán az üdülőket és házakat ilyenkor kevésbé használják az emberek. Háttérinformációkból úgy érzékeljük, hogy döntés az esetleges leengedésről legkorábban 2024-ben várható. A vízügynek most elsősorban az áradó Dunára kell figyelnie, amely várhatóan csütörtökön tetőzik Budapestnél.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Mi lesz most a forinttal, a részvényekkel és a befektetéseinkkel? Megkérdeztük a profikat

Mi lesz most a forinttal, a részvényekkel és a befektetéseinkkel? Megkérdeztük a profikat

Erős negyedéven vannak túl a globális részvénypiacok, sokak szerint már régóta érik egy kisebb-nagyobb korrekció. Mégis, az egyre intenzívebben lángoló geopolitikai feszültségek és a makrogazdasági környezet kihívásai ellenére a Portfolio által megkérdezett szakértők szerint nincsenek kizárva az újabb csúcsdöntések. Nem fognak idén unatkozni a kötvénybefektetők sem, a forint pedig könnyen áttörheti a 400-as szintet az euróval szemben. A kötvényalapokat vásárlóknak így érdemes körültekintőnek lenniük, a devizás alapok kereslete pedig felélénkülhet. Megkérdeztük három alapkezelő szakértőit, hogyan értékelik a mostani piaci történéseket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×