eur:
393.11
usd:
366.53
bux:
66818.43
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Hiányra számítanak, kilőhet az egyik nyersanyag árfolyama

Jelentősen emelkedhet a réz árfolyama. Az elemzők szerint a következő két évben a kitermelési problémák, a dollár gyengülése és a megújuló energia térnyerése is erősíteni fogja a folyamatot.

A zöldenergiára való átállás hajtotta keresletbővülés és az amerikai dollár 2024 második felében várható gyengülése magasabbra fogja hajtani a réz árát a következő két évben a Fitch Solutions alá tartozó BMI friss elemzése szerint - írja a vg.hu.

A piacokon arra számítanak, hogy az amerikai jegybank idén kamatot csökkent, ami gyengíteni fogja a dollárt, ez pedig még vonzóbbá teheti az amerikai fizetőeszközben jegyzett rezet a külföldi vevők számára.

A fém iránti keresletnek további lendületet adhat a zöldenergia-átmenet is.

A decemberben tartott COP28 klímakonferencián több mint 60 ország támogatta azt a tervet, hogy 2030-ig megháromszorozzák a globális megújulóenergia-termelés kapacitásait, ami a Citibank olvasatában „rendkívül kedvező lenne a réz számára”.

Az amerikai befektetési bank tavaly év végi jegyzetében úgy kalkulált, hogy a magasabb megújulóenergia-célok további 4,2 millió tonnával növelnék a rézkeresletet az évtized végéig.

A növekvő gazdasági teljesítmény általában növeli az elektronikus berendezésekben és ipari eszközökben egyaránt használt réz iránti igényeket is, a fém iránti kereslet ezáltal a gazdaság állapotának egyik fokmérőjeként is szolgál. Emellett az energiaátmenet egyik fontos nyersanyaga is, mivel szerves részét képezi az elektromos járművek és hálózatok, valamint a szélturbinák gyártásának is.

A Goldman Sachsnál is rézralit várnak, amihez a bányászati zavarok is hozzájárulhatnak, ami miatt a nagybank 2024-ben több mint félmillió tonnás hiányra számít.

A kínálat szűkülése miatt a Goldman szerint a réz jegyzése már 2024-ben átlépheti a tonnánkénti 10 ezer dollárt, jövőre pedig ennél is jóval magasabbra emelkedhet az árfolyam.

Címlapról ajánljuk

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Elérte az MNB, hogy módosuljanak a gyorskölcsönök feltételei

Elérte az MNB, hogy módosuljanak a gyorskölcsönök feltételei

Az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta az érintett piaci szereplőkkel együttműködve, ezt megelőzően pedig biztosítási termékek ÁSZF-jeit tette egyértelműbbé a fogyasztók számára. A hatékony „puha” felügyelési eszközök és az intézmények fogyasztóbarát hozzáállása miatt nem volt szükség közérdekű keresetek indítására a tisztességtelen feltételek módosítása érdekében - közölte a felügyelet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 07:57
×
×
×
×