eur:
394.43
usd:
370.68
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Az izraeli kormány sajtóhivatala által közreadott képen Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök (j) fogadja Antony Blinken amerikai külügyminisztert Tel-Avivban 2023. november 3-án. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, az izraeli haderő pedig azóta támadja a Hamász katonai létesítményeit a palesztinok lakta övezetben. Izraelben több mint 1400 ember életét vesztette, az izraeli válaszcsapások több mint 8800 palesztin halálát okozták a Gázai övezetben.
Nyitókép: MTI/EPA/Izraeli kormány sajtóhivatala/Amos Ben Gershom

Kulcsállomásához érkezett az amerikai külügyminiszter közel-keleti békemissziója

Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere a gázai háború lezárásáról és továbbterjedésének megakadályozásáról tárgyalt Izraelben kedden.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök előbb négyszemközt találkozott az amerikai külügyminiszterrel Tel-Avivban, a katonai főhadiszálláson található irodájában, majd kibővített megbeszélést folytattak a szűk hadikabinet tagjaival, benne Joáv Galant védelmi miniszterrel, Beni Ganz miniszterrel és az izraeli hírszerzés vezetőivel.

Az amerikai külügyminiszter többek között megvitatta az izraeli vezetéssel egy olyan diplomáciai rendezés lehetőségét is, amely távol tartja a libanoni síita Hezbollahot a libanoni határtól.

Blinken követelte, hogy Izrael engedélyezze a Gázai övezet északi részén élő és jelenleg a déli humanitárius menedéktáborokban tartózkodók visszatérését otthonaikba. Tárgyalásokat kezdeményezett a háborút követő gázai rendezésről, valamint a polgári áldozatok számának csökkentésére tett erőfeszítésekről, a humanitárius segítségnyújtás növeléséről és a kiterjedt gázai hadműveletek befejezéséről.

Célja volt emellett, hogy az izraeli politikai vezetés egyértelműen leszögezze, nem áll szándékában előmozdítani a Gázai övezet lakóinak kitelepítését, vagy izraeli telepek építését engedélyezni az övezetben.

Blinken találkozott a Gázában fogva tartott izraeli túszok családjainak képviselőivel.

Blinken tárgyalt Jiszrael Katz izraeli külügyminiszterrel. A Katzcal folytatott megbeszélésén Blinken kijelentette, hogy lát lehetőséget Izrael és a térség arab országai közötti kapcsolatok megerősítésére a gázai háború befejezése után.

A hétfő este Izraelbe érkező amerikai politikus először Jichák Hercog államelnökkel egyeztetett. A régióra összpontosítottak, és Blinken tájékoztatta Hercogot a török és arab vezetőkkel az elmúlt napokban folytatott beszélgetéseiről.

Megvitatták a Dél-afrikai Köztársaságnak a Hágai Nemzetközi Bírósághoz benyújtott keresetét, amely népirtással vádolja Izraelt a Hamász elleni háborúban. Az izraeli túszokról is beszéltek, valamint Gáza berendezkedéséről a Hamász-hatalom megdöntése utáni időkben. Hercog közleményében kijelentette, hogy nincs szörnyűbb és nevetségesebb állítás, mint az, hogy Izrael népirtást követett el.

Blinken ötödször látogat Izraelbe október 7., a gázai iszlamista Hamász Izrael elleni terrortámadása óta. Közel-keleti útján Törökországgal, Jordániával és az Öböl menti államokkal egyeztetett.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×