eur:
394.02
usd:
368.66
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
A road signs indicating from 120 to 130 as the speed limit
Nyitókép: Yauheni Kazlou/Getty Images

Autópályán 150-nel – mostantól szabályos

Nagyszabású átalakításon ment keresztül Csehországban a közúti közlekedési törvény.

Az új törvény lehetővé teszi, hogy a magánszemélyek 17 éves koruktól szerezzenek tanulói vezetői engedélyt, az autósiskolai képzés pedig 15 éves és 6 hónapos kortól indul. A fiatal sofőrök 18 éves korukig csak tapasztalt sofőr-mentor felügyelete mellett vezethetnek, szabálytalanság esetén ő kapja a büntetést is – írja a kreszvaltozas.hu.

A 25 km/órát meghaladó végsebességű vagy 25 kg-nál nagyobb tömegű, 14 km/órát meghaladó sebességű elektromos robogók üzemeltetőinek mostantól kötelező biztosítást kell kötniük.

2024. január elsejétől a sofőröknek nem kell mindenkor maguknál tartaniuk a vezetői engedélyt, vagy a jármű forgalmi engedélyét. Az ellenőrzésekhez elegendő egy érvényes személyi igazolvány felmutatása.

A januártól egyes szakaszokon a megengedett sebesség az autópályákon 150 km/órára emelkedik a korábbi 130 km/óráról. A változás csak az erre a sebességre alkalmasnak és biztonságosnak ítélt szakaszokra vonatkozik. A közlekedési tárca tájékoztatása szerint jelenleg három ilyen szakaszt terveznek üzembe helyezni két éven belül.

A legjelentősebb szigorítás a vezetés közbeni telefonálással jár. Jelentősen megemelték a mobileszköz vezetés közbeni használatáért kiszabott bírságot. Az idei évtől 2500-3500 korona (40-55 ezer forint) és 4 büntetőpont jár a kézben tartott mobiltelefon használatáért.

A közlekedési büntetőpontrendszer egyszerűsítése a másik jelentős változás Csehországban. A közlekedési szabálysértéseket és szabálysértéseket nyomon követő pontrendszer öt szintről háromra egyszerűsödött. A közlekedési szabálysértés esetén – súlyosságuk alapján – mostantól kettő, négy vagy hat pontot kapnak. Az enyhébb szabálysértések, például a helytelen parkolás enyhébb büntetést vonnak maguk után, míg a súlyosabb szabálysértések, mint például az ittas vezetés vagy a jelentős sebességtúllépés, nagyobb büntetést von maga után. Ha egy sofőr két súlyos, vagy három közepesen súlyos szabálysértést követ el, a vezetői engedélyét elveszik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×