eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Hmelnickij atomerőmű. Forrás: Wikipédia
Nyitókép: Forrás: Wikipédia

Európa legnagyobb atomerőművét építi Ukrajna

Ukrajna már az idén megkezdik az építkezést a lengyel határtól mintegy 180 kilométerre fekvő Hmelnickij városnál - jelentette be hétfőn Herman Haluscsenko energiaügyi miniszter.

A tervek szerint a Hmelnickij atomerőműben további négy atomreaktor blokk épül nyugati segítséggel. Az erőmű meglévő két blokkja egyenként 1000 megawatt bruttó teljesítményű szovjet tervezésű reaktorral rendelkezik.

A Hmelnickij atomerőmű Ukrajna négy atomerőműve közül a legkisebb. "Hat reaktoros kapacitásával pedig ez lesz a legnagyobb Európában, és még a zaporizzsjai atomerőműnél is nagyobb teljesítményű" - mondta az energiaügyi miniszter.

Az építkezés a tervek szerint idén kezdődik. A hármas és a négyes reaktor szovjet tervezésű, VVER-1000 típusú lesz,

a további kettő pedig az amerikai Westinghouse AP-1000-es reaktorával épül meg.

Az erőmű az épülő négy reaktorral együtt összesen több mint 6200 megawatt teljesítménnyel rendelkezik majd. A miniszter elmondása szerint a bővítés kompenzálja majd az elfoglalt zaporizzsjai atomerőmű kapacitását".

Az orosz-ukrán háború közel két évvel ezelőtti kezdete előtt Ukrajna villamosenergia-termelésének több mint 50 százaléka nukleáris energián alapult. Kijev rendszeresen exportálja az Európai Unióba a felesleges villamos energiát.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×