eur:
395.22
usd:
365.74
bux:
65388.86
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Hot summer day and forty degrees Celsius on a thermometer. Thermometer in summer day shows high temperature degree with sun in background.
Nyitókép: Getty Images

Megkongatták a vészharangot, már a britek is aggódnak a durva hőhullámok miatt

Egy friss jelentés szerint súlyos gazdasági károkat és ezrek halálát okozhatja, ha nem készülnek fel időben a hőhullámokra az Egyesült Királyságban.

A brit parlamentben egyre többször kerülnek napirendre a hőhullámok okozta gazdasági károk és negatív egészségügyi következmények enyhítésére, illetve megelőzésére irányuló intézkedések. A londoni alsóház környezetvédelmi bizottságának elnöke, Philip Dunne felszólította a kormányt, hogy azonnal cselekedjen, mert beláthatatlan következményei is lehetnek, ha nem tesznek érdemi lépéseket a közeljövőben.

A politikus szakértők kutatásaira hivatkozva közölte: 2050-re olyan állapot is előállhat, hogy

évente akár tízezer ember is meghalhat az Egyesült Királyságban a hőhullámok következtében,

a gazdasági károk pedig elérhetik az évi 60 milliárd fontot is, ha nem tesznek többet az egyre aggasztóbbá váló éghajlati folyamatok megakadályozása, visszaszorítása érdekében – írja a vg.hu.

Az Egyesült Királyság nemzeti statisztikai hivatalának (ONS) becslései szerint 2022-ben 4500 halál volt köthető a hőséghez.

„A veszély jelen van, és egyre gyorsabban közeleg. Azonnali tervre van szükségünk. Minél tovább húzzuk az időt, annál nagyobb veszélyben leszünk” – figyelmeztetett Philip Dunne.

Az extrém hőségnek számos káros hatása van az emberi szervezetre, többek közt növeli a vérnyomást, felgyorsítja a szívverést, fokozza a kiszáradás, valamint a hőguta okozta betegségek vagy a halál kockázatát. Különösen nagy veszélyben vannak a tartós betegséggel küzdő 65 év felettiek, továbbá a nagy hőség a mentális egészséget is rombolhatja.

A londoni alsóház környezetvédelmi bizottsága által összegyűjtött adatok alapján

kétszeresére nő az öngyilkossági kockázat Nagy-Britanniában, ha a hőmérséklet tartósan eléri a 32 Celsius-fokot.

A testület szerint a pusztító viharokhoz, hurrikánokhoz hasonlóan a hőhullámoknak is nevet kellene adni, mert így az emberek talán jobban felmérik a veszélyeket, illetve megértik a kockázatokat.

Korszerűsíteni kellene a lakásokat

A bizottság javaslata szerint több parkot kellene telepíteni, valamint bővíteni kellene a zöld infrastruktúrát, ami elsősorban az olyan nagyvárosi környezetben fontos, mint London, ahol nyolc fokkal is magasabb lehet a hőmérséklet, mint vidéken. A jelentés kitért arra is, hogy Nagy-Britanniában a korábbi évtizedekben nem megfelelően alakították ki az otthonokat, irodákat a hőség kezelésére, ami hőhullámok esetén ugyancsak megnövelheti a halálesetek kockázatát a túlfűtöttség miatt. Figyelmeztettek arra is, hogy hőségben kevésbé produktívak az emberek a munkahelyükön.

A kormány a jelentésre reagálva kifejtette: ötéves tervet dolgoztak ki a változó éghajlat káros hatásainak enyhítésére. Céljuk a nemzeti ellenálló képesség erősítése, a zöld gazdaságok támogatása és az élelmiszer-termelés védelme. A kabinet ígéretet tett arra is, hogy még több pénzt áldoz arra, hogy az egyes ingatlanok, épületek még energia-hatékonyabbak legyenek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×