eur:
393.83
usd:
365.42
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Az ukrán elnöki sajtószolgálat által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (k) látogatást tesz a frontvonalon fekvő kelet-ukrajnai Avgyijivkában 2023. december 29-én. Avgyijivkát az orosz erők hónapok óta ostromolják és próbálják körülzárni.
Nyitókép: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat

Hatalmas tisztogatás kezdődött Ukrajna vezetésében

Ukrajnában már hetek óta a közbeszéd egyik legfontosabb témája, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vajon tényleg elküldi-e a népszerű Valerij Zaluzsnijt, a vezérkari főnököt. A legfrissebb információk szerint nemcsak őt, hanem vezetők egész sorát bocsáthatják el pozíciójukból az országban.

A Guardian beszámolója szerint az ukrán elnök bejelentette, hogy fontolóra veszi az „újraindítást” az országban, ami pedig számos állami és katonai vezető eltávolításával járna – idézi a Portfolio.

Zelenszkijt vasárnap kérdezték egy interjúban azokról a pletykákról, amelyek Zaluzsnij elbocsátására vonatkoztak. A népszerű főparancsnokkal már hónapok óta komoly vitába keveredett a politikai vezetés, miután egymást kezdték el hibáztatni a nyári ukrán offenzíva kudarca miatt.

„Amikor váltásról beszélek, akkor valami komoly dologra gondolok, ami nem csupán egyetlen személyt érint, hanem az ország vezetésének irányát” – mondta az ukrán államfő a RAI olasz állami televíziónak.

„Azokról van szó, akik Ukrajnát vezetni fogják. Újraindításra van szükség, számos állami vezető leváltásáról beszélek, nem csak a hadsereg területén.

(...) Gondolkodom ezen a váltáson. Ez az ország teljes vezetésének kérdése” – tette hozzá.

„Mindannyian egy irányba kell haladjunk, nem szabad elbátortalanodnunk, megfelelő és pozitív energiával kell rendelkeznünk, a negativitást otthon kell hagynunk. Nem tanúsíthatunk feladó magatartást” – figyelmeztetett Zelenszkij, hangsúlyozva, hogy ez alapvető fontosságú a győzelem szempontjából.

Az ellentétek a két vezető között akkor kezdtek a felszínre törni, amikor Zaluzsnij tavaly novemberben egy esszében az ukránok kimerültségéről írt. Ezen felül az is vitát vált ki az országban, hogy a haderő szeretné a népszerűtlen, de egyre égetőbb mobilizálási törvényt átverni a parlamenten, de a politikai vezetők ódzkodnak ettől.

Az ukrán elnök szavait könnyű úgy értelmezni, hogy a politikai vezetéshez hű személyekkel tölti fel a vezérkart is

– olvasható.

Az Economist című londoni hetilapban megjelent tavaly novemberi cikkében Zaluzsnij azt írta, hogy a háború az „elfáradás szakaszába lépett”. Ez a kijelentése az ukrán elnök nemtetszését váltotta ki.

Az elmúlt héten az ukrán média két alkalommal is arról számolt be, hogy küszöbön áll Zaluzsnij elbocsátása. Az elnök szóvivője cáfolta, hogy ez megtörtént volna.

Amikor felerősödtek a főparancsnok felmentésével kapcsolatos találgatások, a CNN amerikai televíziónak nyilatkozva Zelenszkij érveket sorakoztatott fel egy újfajta hadviselés mellett. Azt mondta, hogy egyes ukrán intézmények akadályozzák az országot céljai elérésében, köztük olyan „népszerűtlen intézkedések” bevezetésében, mint a tömeges mozgósítás vagy az orosz létszámfölényt ellensúlyozó hatékony harci erő kiépítésére irányuló erőfeszítések.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×