eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Budapest Airport

Rekordokat döntöget a hamarosan újra állami kézbe kerülő ferihegyi repülőtér

A koronavírus-járvány óta először ismét egymillió fölé emelkedett a januári utasforgalom a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. A Budapest Airport várakozásai szerint az idei utasszám meghaladhatja a 2019-es szintet.

Az év első hónapjában 1 100 451 utas fordult meg a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, ami 16,5 százalékos emelkedés a 2023-as év azonos időszakához képest, és egyúttal azt is jelenti, hogy a Budapest Airport forgalma az elmúlt tizenegy hónapban folyamatosan meghaladta az egymilliós küszöböt – áll a vállalat közleményében.

Mint írják, a tavalyi utasforgalom – túlszárnyalva az előzetes várakozásokat és elérve a koronavírus-járvány előtti éves adat 91 százalékát – 14,7 millió fő volt. A Budapest Airport szerint

az idei utasszám meghaladhatja a 2019-es szintet, amikor 16 173 489 induló és érkező utas fordult meg a ferihegyi reptéren.

A budapesti repülőtéren 8563 le- és felszállást jegyeztek fel januárban, ami a 2023-as év első hónapjának forgalmi adatát 18,3, míg a 2019-esét 0,6 százalékkal haladja meg.

A Budapest Airport légiáru-forgalma a múlt hónapban 18 074 tonna volt – 5049 tonnával több, mint egy éve (38,8 százalékos növekedés). A cargo-üzletág még sosem ért el ennyire erős forgalmat januárban. Az adatokba a repülőtéren áthaladó, de közúti fuvarozással szállított áru mennyiségét is beleszámolja az üzemeltető.

Több mint 14 millió 701 ezer utas és 201 306 tonna légi áru fordult meg Ferihegyen tavaly. Bár az utasforgalom 9,1 százalékkal elmaradt a 2019-es rekordévétől,

a légi áru mennyisége minden korábbi csúcsot megdöntött.

A Budapest Airport a kereslet növekedésével összhangban fejlesztette a légiáru-kezelő komplexum kapacitásait, így a 2023-as évet a 200 ezer tonnás álomhatár átlépésével zárta, idén pedig már 300 ezer tonna áru kezelésére is képes lesz, ami 40 százalékos kapacitásnövekedés a közlemény szerint. A BUD Cargo City forgalmi előterén februárban tízezer négyzetméternyi új raktárterületet adtak át.

Több mint százmilliárdos fejlesztés Ferihegyen

A BUD Cargo City bővítésének első üteme a tervek szerint befejeződött. A mintegy 30 millió eurós (11,65 milliárd forintos) beruházásból két új repülőgép-állóhelyet építettek, így már egyszerre négy cargorepülőgép egyidejűleg történő kiszolgálása is megvalósulhat, miközben az árukezelő komplexum raktár- és irodakapacitása 6500 négyzetméterrel bővült. A Budapest Airport az elmúlt négy évben több mint százmilliárd forintnak megfelelő összegben hajtott végre különböző fejlesztéseket.

A Budapest Airport tájékoztatása szerint a ferihegyi repülőtér légiáru-központja 2040-re várhatóan 40 milliárd forinttal járul majd hozzá az ország GDP-jéhez.

Küszöbön a ferihegyi reptér állami visszavásárlása

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter nemrég bejelentette: már csak technikai kérdéseket kell tisztázni, és akár már februárban visszavásárolhatja a magyar kormány a 2005-ben privatizált ferihegyi repülőteret. Ennek finanszírozása költségvetési forrásból, az értékesített állami vagyonelemekből – Yettel, Erste Bank, VIG Biztosító –, valamint az állami bankok, az EXIM és az MFB hiteléből valósulhat meg egyharmad-egyharmad arányban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×