eur:
392.87
usd:
366.53
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Gavdosz
Nyitókép: Google Maps

60 lakos, egy rendőr, rengeteg migráns - Tényleg lesz egy "új Lampedusa"

"Új Lampedusa" születhet a kelet-mediterrán migrációs útvonalon, miután Görögország legdélebbi szigetén, a helyi sajtó által "görög Lampedusaként" emlegetett Gavdoszon a nulláról ugrott fél év alatt csaknem kétezerre a migránsok száma - mondta el az InfoRádióban Varga Márk, a Migrációkutató Intézet vezető elemzője.

Gavdosz szigete Krétától alig néhány kilométerre van, Görögország gyakorlatilag legdélebbi szigete a Földközi-tengerben.

"A szaksajtótól származik rá az új Lampedusa kifejezés, mivel ez akár egy olyan belépési pont lehet, ami később Európa-, sőt azt gondolom, világszerte elhíresülhet. Persze a görög hatóságok igyekeznek nyugtatni a kedélyeket, sőt maga az ENSZ helyi képviselője is, hiszen az ENSZ menekültügyi főbiztossága rengeteg segítséget nyújtott Görögországnak az elmúlt években, és amióta kitört a migrációs válság, folyamatosan szemmel tartják az eseményeket" - mutatott rá az InfoRádióban Varga Márk, a Migrációkutató Intézet vezető elemzője.

Ismert, Lampedusáról láthatjuk azokat a borzasztó képsorokat, amelyeken nagy tömegben érkeznek Afrika felől irreguláris bevándorlók egy pici szigetre életveszélyes lélekvesztőkön. Gavdosz esetében is egy nagyon kis lélekszámú szigetről van szó, ez még kisebb, mint Lampedusa:

  • körülbelül 60 állandó lakosa van,
  • egy rendőr teljesít rajta szolgálatot,
  • nincsenek rajta üzletek.

"Annak a hatvan embernek az élete gyökeresen megváltozott az elmúlt fél évben, amióta szinte a semmiből nőtt meg a migránsok száma" - hívta fel a figyelmet Varga Márk.

A helyi "migránsszámláló" 1186-nál tart most - ebben benne van Kréta déli partjának adata is -, ez egy március 31-i ENSZ-szám.

"A Frontex is nagyjából ezt mérte, 1100 körüli számot. A szám tavaly decemberben még csak 397 volt, előtte szeptemberben pedig még csak 30,

ez nőtt mostanra 1100-ra" - fejtegette. Ami érdekes, hogy a Frontex szerint a líbiai Tobrukból érkeznek ezek az emberek, tehát ott szállnak fa és műanyag csónakokba.

A háború által sújtott észak-afrikai Líbia területéről Kréta felé korábban soha nem tapasztalt mértékben indultak el az emberek, ami kihívás elé állítja a török hatóságokat, de a Törökországhoz legközelebb eső szigetegeken szintén nagy a növekedés: Leszboszon 3645-nél tart idén a számláló, Khioszon 1111-nél, Számoszon 1374-nél, Khószon 1274-nél, Léroszon 177-nél - ez az az öt sziget, ahol működnek jelenleg táborok. A szakértő szerint "ezek eléggé riasztó adatok".

Április közepén a Frontex új adattal áll majd elő, de a kelet-mediterrán útvonalon már most kétszer annyi migráns érkezett uniós területre, jellemzően Görögországba és Ciprusra egy év alatt, ez nominálisan 9150 ember volt március 13-áig - tavaly ez a szám márciusig 4729 volt.

A nyugat-balkáni útvonalon közben - ami épp Lampedusát érinti - tapasztaltak egy jól érzékelhető csökkenést, Lampedusa felől 70 százalékkal kevesebben érkeztek, mint tavaly.

Az InfoRádió Aréna című műsorának pénteki vendége Marsai Viktor, a Migrációkutató Intézet igazgatója és Sayfo Omar, az Intézet kutatásvezetője lesz 18 órától.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Vér tapadhat az Apple termékeihez?

Vér tapadhat az Apple termékeihez?

A Kongói Demokratikus Köztársaság kormánya felszólította az Apple-t: tisztázza, tudatában van-e annak, hogy termékei előállításához felhasznált ásványi anyagok között lehetnek olyanok is, amelyek a konfliktusok sújtotta területekről származnak. A kormány által megbízott nemzetközi jogászcsoport levelet küldött Tim Cooknak és az Apple francia leányvállalatának, amelyben aggodalmukat fejezték ki és válaszokat követeltek arra, hogyan biztosítja az Apple ellátási láncának átláthatóságát egy olyan régióban, ahol több mint 100 fegyveres csoport tevékenykedik - közölte az ABC News.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 17:02
×
×
×
×