eur:
393.73
usd:
368.92
bux:
65730.22
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
MOSCOW, RUSSIA - OCTOBER 5: (RUSSIA OUT) Governor of Chechnya Ramzan Kadyrov attends Russian-Saudi talks at the Grand Kremlin Palace on October 5, 2017 in Moscow, Russia. King Salman is on a state visit to Russia. (Photo by Mikhail Svetlov/Getty Images)
Nyitókép: Mikhail Svetlov/Getty Images

Tech-no: Csecsenföld lecsap a lassú és gyors zenére

A túlzott nyugati befolyás elleni fellépés jegyében az Oroszországhoz tartozó Csecsenföld betiltotta az olyan zenét, amelyben nem megfelelő a BPM, azaz a tempó. A magyarázat az, hogy a zenének „meg kell felelnie a csecsen mentalitásnak”.

Ahhoz képest, hogy az 1990-es években Csecsenföld szeparatista háborút vívott az Oroszországból való kiszakadásért, amit főként az orosz erők, de a csecsen harcosok emberi jogsértései is tarkítottak, Ramzan Kadírov, a tagköztársaság vezetője Vlagyimir Putyin elnök egyik legfőbb szövetségesévé vált.

Kadírov kommandósai, a kadírovcik is kiveszik a részüket az ukrajnai invázióból és Oroszországnak a Nyugattal elmérgesedett viszonyára a köztársaság most egy sajátos lépéssel reagált:

Betiltotta a 80 BPM-nél lassabb és a 116 BPM-nél gyorsabb tempójú zenét.

De nemcsak a zenét. „Minden zenei, vokális és koreografált műnek a csecsen mentalitásnak kell megfelelnie. Más népek kultúrájából meríteni megengedhetetlen” – közölte Musza Dadajev kulturális miniszter.

Ezzel a keményvonalas konzervatív csecsen vezetés egy oldalon találta magát a woke ideológia híveivel, akik többször kikeltek már a „kulturális appropriáció, avagy kisajátítás” ellen.

Például akkor, amikor fehér amerikai nők japán gésának öltöztek vagy egy fehér diák befont „dreadlock” hajjal jelent meg az egyetemen. Olyan is előfordult, hogy fekete amerikai rapperek szidták francia kollégáikat, mert szerintük nem volt joguk az „ő zenéjüket másolni”.

Pedig, a csecsen hatóságok néha túltesznek a sokat bírált orosz hozzáálláson is, amikor az emberi jogok tiszteletben tartásáról van szó. Példa: a jogvédők bántalmazása vagy a melegek üldözése.

Míg Moszkva ezeket igyekszik jogi köntösbe csomagolni, addig Groznijban közölték: náluk nincsenek homoszexuálisok, de ha vannak, akkor a családjuk elüldözi őket.

Kadírov szerint veszélyben a népzene

Ramzan Kadírov 2007-ben lett Csecsenföld vezetője (miután a háborút elfelejtendő, Moszkva nagy pénzeket elköltve újjáépítette a fővárost, Groznijt) és szabad kezet kapott abban, hogy erősen muszlim-konzervatív irányba terelje hazáját, az általa hangoztatott „hagyomány és kulturális normákkal” érvelve.

A melegverésekkel párhuzamosan a nőknek is „szerényen” kell öltözniük, a zenét pedig azért is kell szabályozni, mert

„az a nép, amely elveszítette néptáncait, ritmusait és zenéjét, megszűnik nemzetnek lenni”.

Ezt írta egyszer Kadírov az Instagramon – emlékeztet cikkében a semafor.com nevű portál. (A milliós követőtáborral rendelkező erős embert később letiltották a platformról).

A mostani csecsenföldi szabályozás enyhébb, mint az afganisztáni tálibok által elrendelt totális tilalom. Viszont furcsa, hogy szembemegy az orosz gyakorlattal.

Lőttek Taylornak, a technónak... és Rahmanyinovnak is

Csecsenföldön ugyanis ezzel befellegzett – legalábbis egyelőre – a technónak, ami Oroszország más részein pedig népszerű.

A Politico és a Dazed magazin azt is észrevette, hogy a 80 BMP-es alsó tempóhatár

elméletileg tiltottá teszi az Orosz Föderáció himnuszát is, amelyet 76-os tempóban szoktak előadni.

Taylor Swift és Beyoncé néhány slágere pedig túl gyors, ha a csecsen hatóságok ízlésébe ütköző öltözködésük már nem keltette volna fel a cenzorok figyelmét.

A Kremltől független angol nyelvű lap, a Moscow Times arról tudósított, hogy „a döntést a helyi zenészekkel konzultálva hozta meg kulturális miniszter” és hogy

„a zenészeknek június 1-ig át kell írniuk a dalaikat, hogy megfeleljenek a jogi szabályozásnak”. „Máskülönben nem tarthatnak élő fellépéseket”

– közölte a Telegramon a minisztérium.

A népszerű brit rádióadó, a Classic FM portálja megjegyezte, hogy akkor a leghíresebb orosz klasszikus komponisták egyes művei is tiltólistára kerülhetnek.

Például Rahmanyinov 2. zongoraversenyének nagy része (ez a mű lett idén a britek kedvenc klasszikus zenedarabja). Csak a darab pontosan 116 BPM-es záró része úszná meg a tiltást.

Egyelőre nem világos, hogy milyen szigorral fogják betartatni a tilalmat vagy hogy egyes művek esetében elnézők lesznek.

Az általában 60-140 BPM közötti rap elméletben megfelel a csecsen ritmusnak – jegyezte meg a Guardian.

És hogy milyen a hagyományos csecsen zene? A népzenébe tartoznak a halkaran jis néven ismert instrumentális darabok, amelyeket táncok, felvonulások és lóversenyek idején adnak elő. A hősi epikus balladákat pedig illi jis néven ismerik. Az előadás során megszólaltathatják a decsig-pondar nevű háromhúros hangszert, amely hasonlít az orosz balalajkához – írja a lap.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Egyre rosszabb a hangulat a tőzsdén

Egyre rosszabb a hangulat a tőzsdén

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. Ami a mai tőzsdei teljesítményt illeti, egyelőre az óvatos optimizmus jellemzi a kereskedést, kisebb emelkedést láthatunk a kontinens vezető tőzsdéin, a magyar piac azonban lefordult.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×