eur:
389.62
usd:
363.58
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Micimackó alakítja majd az amerikai külpolitikát?

Micimackó, Luke Skywalker és a brit futballhuligánok is alakíthatják az Egyesült Államok külpolitikáját, ha Barack Obama lesz az elnök - állítja egy magas rangú amerikai tanácsadó.

Micimackótól is tanulhatnának az illetékesek, amikor a terror ellen folytatott háború stratégiáját állítják össze: vagyis, ha valami nagy fájdalmat okoz, inkább valami mással kell próbálkozni. Erről Richard Danzig, Bill Clinton kormányzatának haditengerészetért felelős minisztere beszélt egy washingtoni külpolitikai konferencián.

A politikus, aki sokak szerint Barack Obama nemzetbiztonsági tanácsadója lehet, amennyiben a demokrata jelölt költözhet a Fehér Házba, azt mondta: "Szerintem a Micimackó alapvető mű a nemzetbiztonság kérdésének szempontjából".

Richard Danzig azzal próbálta érzékeltetni, változtatásra van szükség az arab világ felé mutatott külpolitikában, hogy felolvasott egy bekezdést Milne klasszikusából. "Íme, Medveczky Medve úr, amint bukdácsol lefelé a lépcsőn, kopogtatva feje búbjával, kipp-kopp, minden lépcsőfokon egy koppanás. (...) Néha ugyan kétség fogja el, mintha lehetne másképp is, de ezt csak akkor tudná megfontolni, ha egy pillanatra megállnának a lépcsőn, és módjában volna fontolgatni."

George Bush elképzelésével ellentétben, amely szerint a terrorizmus ellen folytatott háború megnyerhető, Danzig, a Pentagon tanácsadója azt hangoztatta: a Nyugat legyőzheti az egyes terroristacsoportokat és leleplezheti összeesküvéseiket, sosem lesz képes felszámolni a nukleáris terjeszkedés és a bioterrorizmus jelentette veszélyt.

Meghatározó olvasmányok

A szakértő arról is beszélt, sokat tanult az Aum Sinrikjo (Legfőbb Igazság) nevű szekta bebörtönzött tagjaitól, a 1995-ben, a tokiói metróban elkövetett szaringáz-támadás felelőseitől. "Úgy nőttünk fel, hogy a szuperhősök eszméje bennünk élt. Mindannyian Luke Skywalkerek akartunk lenni... és amikor jött Aszahara (Aszahara Soko, a szekta alapítója), aki önmagát messiásnak tüntette fel... az felidézte ezt az elképzelést" - mondta egyikük.

Danzig még egy könyvet említett, amely komoly benyomást tett rá. "Az egyik legjobb kötet, amit a terrorizmusról olvastam az utóbbi években, nem is a terrorizmusról szól: Bill Buford könyve, az Among the Thugs (szabad fordításban: Csőcselék között) témája ugyanis a brit futballhuliganizmus" - mondta a szakértő.

"A szerző könyörtelen becsületességgel írja le, hogy időnként vonzónak találja a visszataszító dolgokat. Arról ír, hogy az erőszak adrenalint szabadít fel, olyan, mint a szex, az ember a pillanatnak él" - magyarázta Richard Danzig olvasmányélményeit, amelyek a jövőben akár az Egyesült Államok külpolitikáját határozhatják meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×