eur:
389.31
usd:
363.01
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

28 kávéskanál cukor van egy gyorséttermi menüben

A gyorséttermi láncok olyan ételeket kínálnak a fogyasztóknak, amelyek az egész napra előírt zsír-, cukor- és sómennyiséget tartalmazzák, ám erről nem adnak megfelelő tájékoztatást - derül ki egy brit vizsgálatból.

A brit Nemzeti Fogyasztótanács élesen bírálja azokat a nagy gyorsétteremi láncokat, amelyek nem nyújtanak megfelelő tájékoztatást a vendégeknek az ételek tápanyagtartalmáról.

Kiderült ugyanis, hogy a gyorséttermi ételek egész napra elegendő telített zsír-, só és cukormennyiséget tartalmaznak, ezzel azonban a fogyasztók nincsenek tisztában. A tanács most azt szorgalmazza, hogy az éttermek a menük mellé nyomtassák ki a részletes tápanyag-információkat is.

A szervezet vizsgálata szerint ezek az ételek nagy mennyiségben tartalmaznak olyan összetevőket, amelyek elhízáshoz, magas vérnyomáshoz és szívproblémákhoz vezethetnek.

Egy sajtburgerből, közepes sültkrumpliból, közepes vanília shake-ból és egy csokoládés muffinból álló menü összesen 1745 kalóriát tartalmaz - ez közel 90 százaléka egy felnőtt nő számára ajánlott napi kalóriabevételnek.

Ez a menü 25 gramm telített zsírt tartalmaz, ami 25 százalékkal több, mint amennyit egy nőnek ajánlanak napi fogyasztásra. A cukortartalom pedig 114 gramm, ami több mint 28 kávéskanál cukrot jelent - ez 27 százalékkal több a napi ajánlott adagnál.

A tanács kifogásolja, hogy kevés az olyan gyorsétterem, ahol a fogyasztókat pontosan tájékoztatják az ételek tápanyagtartalmáról. A jelentésben az áll, hogy csak a Burger Kingben lehet rendelés előtt megismerni az ételek összetevőit, mert ott az adatokat a pulton található röplapokon lehet elolvasni.

A McDonald's éttermeiben viszont csak rendelés után, a tálcára helyezett papíralátét hátoldalán olvashatóak az ételek adatai.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×