eur:
388.84
usd:
363.13
bux:
68275.3
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

"Elárasztja az országot a szemét"

Lengyelország nyugati felét lassan elárasztja a Németországból származó szemét - írta a varsói Dziennik. Noha a lengyel környezetvédelmi hivatal tompítani igyekezett az újság állítását, az ügy botrányt kavart.

A varsói napilap a környezetvédelmi hivatal egy munkatársától arról értesült, hogy nyugat-lengyelországi mezőkön és erdőkben jelentős mennyiségű német szemétre bukkantak.

Miután Lengyelország is csatlakozott a shengeni szerződéshez, megszűnt a határforgalom ellenőrzése, és így szabaddá vált az út az illegális szemét előtt is - írta az újság. Eddig 3 ezer tonna illegálisan lengyel földre érkezett német háztartási szemetet tudtak azonosítani, és így máris lépéseket tettek a visszaszármaztatásra.

A két ország között aláírt szerződésekre hivatkozva a lengyel környezetvédők most rendszeresen járják a két ország határ menti vidékeit, és bizonyítékot keresnek az ott talált szemét eredetének megállapítására. Eddig két esetben sikerült német cégeket rákényszeríteni a titokban Lengyelországba vitt szemét hazaszállítására.

A varsói környezetvédelmi hivatal elnöke azonban tagadta, hogy a shengeni szerződéshez történt csatlakozás óta elárasztaná a német szemét Lengyelországot. Mint fogalmazott, inkább egyedi esetekről lehet beszélni.

Békülékeny nyilatkozata alighanem kapcsolatban áll azzal, hogy Varsónak a hulladék újrafeldolgozása terén Németország a legfontosabb kereskedelmi partnere, és ebből jelentős anyagi bevétele származik a lengyel gazdaságnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×