eur:
387.76
usd:
359.98
bux:
69201.95
2024. május 10. péntek Ármin, Pálma

Tízből három arany - így szerepeltek a magyar sportolók Pekingben

A magyar csapat Pekingből három olimpiai bajnoki címmel a tarsolyában érkezik haza kedden hajnalban. A magyar olimpikonok az ötkarikás játékok hajrájában tettek ki magukért: a férfi vízilabda-válogatott sorozatban harmadszor lett aranyérmes, Vajda Attila kenu egyesben végzett az élen, és megvédte címét a Kovács Katalin-Janics Natasa kajak kettes is. A magyar küldöttség a pekingi olimpián a várakozástól elmaradva a három aranyérem mellett, öt ezüst- és két bronzérmet szerzett.

Kemény Dénes szövetségi kapitány csapata sorozatban harmadszor nyert olimpia bajnoki címet, mivel a döntőben 14-10-re győzött az Egyesült Államok ellen. A vízilabda történetében másodszor fordult elő, hogy egy csapat sorozatban háromszor szerzett aranyérmet ötkarikás játékokon, korábban ez a briteknek sikerült 1908 és 1920 között. A magyar együttes legeredményesebb játékosa a háromgólos Biros Péter volt.

A férfi vízilabda-válogatotton kívül aranyérmes lett Vajda Attila a kenu egyesek 1000 méteres számában, míg 500 méteren kajak kettesben a Kovács Katalin és Janics Natasa alkotta duó végzett az élen.

Ezüstérmes lett a női kajak-négyes 500 méteren és a fantasztikusan birkózó Fodor Zoltán, továbbá Cseh László, aki a legyőzhetetlennek tűnő Michael Phelps mögött három számban is a második helyen végzett.

A magyar küldöttség két bronzérme egyaránt meglepetés volt: a Kolonics György halála után összeállt Kozmann György-Kiss Tamás kenu kettes hatalmas bravúrral lett harmadik 1000 méteren, és a párbajtőrvívó Mincza-Nébald Ildikó is sikerként értékelheti a dobogó harmadik fokát.

Elmaradt az érem

Szintén párbajtőrben negyedik lett a várakozástoktól elmaradva Boczkó Gábor és a női tőrcsapat.

A női vízilabda-válogatott is negyedik a helyen zárt, bár a magyar hölgyek éremért utaztak. A női kézilabda-válogatott is elbukta a bronzcsatát, a kézisek azonban teljesítették az elvárásokat, hiszen a cél az első hat hely valamelyikének megszerzése volt.

A Kammerer Zoltán-Kucsera Gábor férfi kajak kettes csalódást keltő teljesítménnyel 500 méteren a negyedik, 1000 méteren pedig csak ötödik lett. A kalapácsvető Pars Krisztián is a negyedik helyen zárt, pedig a szakemberek és a szurkolók tőle is érmet vártak.

A cselgáncsozók legnagyobb meglepetése Ungvári Miklós korai búcsúja volt, de jobb eredményt vártak az egyaránt hetedik Csernoviczky Évától, Baczkó Bernadettől, Mészáros Anettől és Hadfi Dánieltől is.Hátrébb

A birkózóknál Lőrincz Tamás érmes reményekkel készült, de csak nyolcadik lett, akárcsak Deák Bárdos Mihály, Aubéli Ottó és Kiss Gergely. Az athéni játékokon elkövetett doppingvétsége után visszatérő diszkoszvető Fazekas Róberttől viszont jó eredmény a nyolcadik hely.

A magyar küldöttség jelentős része nemcsak hogy elmaradt a kitűzött céloktól, hanem messze alulmúlta a remélt eredményeket. Csalódást keltően zárta az olimpiát az öttusa-válogatott: a sérüléssel bajlódó Horváth Viktor 19., Balogh Gábor 26. lett, Vörös Zsuzsanna címvédőként a 20., az újonc Gyenesei Leila pedig a 24. helyen végzett.

A vívócsapattól is többet vártunk. A legváratlanabb kudarc egyéniben érte a magyarokat: Nemcsik Zsolt és Kulcsár Krisztián is csak az első fordulóig jutott, de a csapatversenyekben is sok csalódás jutott a magyar versenyzőknek.

Potyogtak

A vívókhoz hasonlóan az ökölvívók is sikerélmény nélkül utaztak haza, a legjobb eredmény Szellő Imre negyeddöntője volt, a többi bokszoló azonnal kiesett.

A sportlövőknél a koronglövők között címvédő Igaly Diána csak a 13. lett, Sidi Péter 10 méteren szerzett hatodik helye jobb teljestímény.

Az úszóknál Kovács Emesétől is többet vártunk 200 pillangón a 27. helynél, Gyurta Dániel az előfutamokban olimpiai csúcsot úszott, a döntőben viszont csak ötödik lett. Úszásban Cseh László sikerei mellett az egyaránt hatodik helyezett Kis Gergő és a 4-szer 200 méteres női gyorsváltó teljesítménye jó eredmény.

Szerző: Szabó Gergõ

Címlapról ajánljuk
Amerikai bevásárlókörúton a német védelmi miniszter: az Egyesült Államok szállít, Németország fizet

Amerikai bevásárlókörúton a német védelmi miniszter: az Egyesült Államok szállít, Németország fizet

Két legyet egy csapásra – így foglalható össze leginkább Németország védelmi miniszterének az Egyesült Államokban tett látogatása. Boris Pistorius egyrészt határozott kommunikációval igyekezett hangsúlyozni, hogy a szövetségesek számíthatnak Németországra,. Másrészt nem hagyott kétséget afelől, hogy országa számít az Egyesült Államok támogatására.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Rég nem látott hosszú menetelésben az amerikai tőzsdék

Rég nem látott hosszú menetelésben az amerikai tőzsdék

A nemzetközi színtéren folytatódik a hét korábbi részében is látott pozitív momentum, emelkednek a vezető részvényindexek, a német DAX új történelmi csúcsot állított be, miközben az amerikai piacok is jól szerepelnek. A magyar piacon is jó volt a hangulat, a befektetők ma friss információkat kaptak az OTP és a Mol első negyedéves teljesítményéről, hiszen mindkét vállalat hajnalban tette közzé negyedéves gyorsjelentését. A vártnak megfelelő bevételt, de valamivel magasabb profitot szállított az OTP, a menedzsment nem is változtatott a márciusban kiadott előrejelzésein. A Mol számai messze elmaradtak azoktól az eredményektől, amiket az energiaválság okozta magas olajár-környezetben tudott hozni a társaság, viszont a stabilan alakuló Brent-Ural árkülönbözet és a rendkívül magasan alakuló finomítói feláraknak köszönhetően összességében erős számokat hozott az olajcég.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×