eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A régi útlevelek állnak a vízummentesség útjában

Várhatóan útlevél és utazási gondok lesznek Szerbiában, mivel a schengeni vízummentesség valószínűleg 2010-ig eltolódik, miközben Szerbia polgárainak 70-80 százaléka még mindig a már nem létező jugoszláviai útlevelével utazik.

A szerb parlament valószínűleg kedden dönt arról, hogy a jelenleg forgalomban lévő szerb, illetve jugoszláv útlevelek még egy évig, azaz 2009. december 31-ig érvényben legyenek.

Az uniós normáknak megfelelő új, biometrikus útlevelek kiadása ugyanis műszaki gondok miatt igen lassan halad, és az igénylők már az éjféli órákban sorban állnak, hogy kiválthassák.

A becslések szerint Szerbiában mintegy 8-900 ezer embernek van útlevele, de ezek 70-80 százaléka a már nem létező Jugoszlávia megjelölést viseli.

A schengeni vízummentesség az új biometrikus útlevelek bevezetésétől is függ, tehát erre 2010 előtt nem igen lehet számítani.

A szerbek külföldi utazásai legalább még egy évig meglehetősen problematikusak lesznek az útlevél miatt, és azért is, mert a vízumigénylés nemcsak drága, de időigényes is.

Érdekes, hogy az immár független Koszovó albán nemzetiségű polgárai közül sokan ragaszkodnak a szerb útlevélhez, és ezt váltják ki a Koszovó területén lévő szerb belügyminisztériumi kirendeltségekben. Hivatalos adatok szerint az év első felében mintegy 20 ezer koszovói albán kért szerb útlevelet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×