eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Tízmillió dollárt kérnek az elrabolt tankerért a kalózok

Sajtójelentések szerint tízmillió dollárt követelnek a Sirius Star nevű szaúd-arábiai tankhajóért a szomáliai kalózok. A tengeri rablók a tanker hétvégi elrablása óta sem nyugszanak: kedden este megtámadták az indiai haditengerészet egyik hajóját, és sikerült kézre keríteniük egy Hongkongból Iránba tartó kereskedelmi hajót és egy Kiribati-szigeteken bejegyzett halászhajót. Hogyan lehet visszaszerezni az elrabolt hajókat és kiszabadítani a legénységüket?

Elsüllyesztett egy szomáliai kalózhajót az indiai haditengerészet az Ádeni-öbölben - közölte az újdelhi kormány. India hadihajói rendszeresen járőröznek az öbölben, a Tabar kedden este állította meg a kalózok hajóját, hogy átkutassa azt.

A kalózhajó azonban tüzet nyitott, a Tabar visszalőtt, aminek következtében a tengeri rablók vezérhajója fölrobbant, majd elsüllyedt.

A kalózok két mentőcsónakban menekültek el, az egyiket elhagyatottan találták meg az indiaiak, a másikkal valószínűleg épségben partot értek. A Tabar október 23-a óta kíséri a kereskedelmi hajókat az öbölben.

A Sirius Star nevű szaúdi tankerért közben tízmillió dolláros váltságdíjat követelnek a kalózok. A hajó rakományostul egyébként százmillió dollárt ér, és kétmillió hordó olajat szállít, ami egyenlő egész Franciaország napi szükségletével.

A Sirius Star fedélzetén huszonöt fős legénység van, köztük horvát, brit, Fülöp-szigeteki, lengyel és szaúdi matrózok. E az eddigi legnagyobb zsákmány, amely a kalózok kezébe került.

Nem nyugszanak

A kalózok két másik hajót is elfoglaltak, egy hongkongi kereskedelmi hajót és egy halászhajót. A jemeni partoknál megtámadott, hongkongi zászló alatt közlekedő Delight búzát szállított Iránnak, és egy iráni állami hajótársaságé. A csendes-óceáni Kiribati-szigeteken bejegyzett halászhajóval a Nemzetközi Tengerészeti Hivatal reggel elvesztette a kapcsolatot.

A környéken járőröznek a NATO és az uniós országok csapatai is, például amerikai, francia, orosz hajók. Mivel azonban a hatalmas területen nem lehet teljeskörű a nemzetközi felügyelet, a kalózok időről időre sikerrel járnak. A velük folytatott tárgyalások mindig úgy végződnek, hogy az elrabolt hajók tulajdonosai kifizetik a váltságdíjat - mégpedig amerikai dollárban.

A kialkudott összeget az európai és amerikai biztonsági cégek által megbízott közvetítők adják át, sokszor a szóban forgó hajó fedélzetén. Ezután a kalózok 24 órán belül elengedik a hajót és annak legénységét. Olyan még nem volt, hogy ne vették volna át a pénzt, és ne engedték volna szabadon fogjaikat.

Mivel a szomáliai állam összeomlott, nincs olyan szuverén kormány, amely hatékonyan fellépne a kalózok ellen, akik pedig egyre jobb fegyverzettel indulnak portyáikra. Ezért az elrabolt hajók tulajdonosainak nincs más választása, mint tárgyalni velük.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az oroszok Harkivban támadnak, a tengeren nagy veszteség érhette őket - Háborús híreink vasárnap

Az oroszok Harkivban támadnak, a tengeren nagy veszteség érhette őket - Háborús híreink vasárnap

Az oroszok Harkivban nyomulnak előre, szombaton egy falu elfoglalását jelentette be az orosz védelmi minisztérium. Közben Ukrajna lőszerhiánnyal küzd, és a harkivi frontról több ezer civilt evakuáltak. Tegnap életbe lépett az új törvény, amely átalakítja a hadsereg mozgósításának módját. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elutasította Emmanuel Macron francia elnök javaslatát az Oroszország és Ukrajna közötti ideiglenes tűzszünetre a párizsi olimpia alatt. Szombaton ebben a cikkünkben számolunk be a háború legfontosabb eseményeiről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×