eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Eredjen Ön is a világ legveszélyeztetettebb madarának nyomába!

A világ egyik legritkább madaraként számon tartott vékonycsőrű póling felkutatására kéri a Föld minden hivatásos és amatőr madármegfigyelőjét a Brit Madárvédők Királyi Társasága. Ez olyan, mint a Szent Grál keresése - fogalmazott Nicola Crockford, a társaság egyik tagja. A madárvédők fényképpel, térképpel és a madár hangjának felvételeivel segítik az akcióban résztvevőket, akik között magyarok is lesznek. A vékonycsőrű póling költőhelye ugyanis ismeretlen, de télen Irántól a Közel-Keletig bárhol, így Magyarországon is felbukkanhat. Az utolsó példányt 1999-ben látták Ománban - mondta az InfoRádiónak a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület igazgatója.

A világ legveszélyeztetettebb, a kihalás szélén álló madárfajai közé tartozik a vékonycsőrű póling, amelynek költőhelye egyelőre ismeretlen. A szakértők csak annyit tudnak, hogy a madár mediterrán területeken telel, és Magyarország fölött is elvonul - mondta az InfoRádiónak a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület igazgatója.

A vékonycsőrű, akárcsak a többi póling, elsősorban vizes területeken él, a legtöbbször Marokkó és Tunézia tengerpartjain figyelték meg. Vonulás közben is vizes tájakon fordul elő, nálunk például Kelet-Magyarországon, a Hortobágyon látták többször - tette hozzá Halmos Gergő.

Azoknak, akik csatlakoznának a Brit Madárvédők Királyi Társaság pólingmegfigyelő akciójához tavasszal, a vonulás időszakában érdemes nyitott szemmel járniuk. Ha valaki lát egy példányt, és bejelentése nyomán sikerülne megfogni azt,műholdas jeladóval lehetne megjelölni, így kiderülne, hol is költ - magyarázta az MMTE igazgatója.

Mivel az utóbbi években nem érkeztek hírek arról, hogy vékonycsőrű pólingot láttak volna valahol, lehetséges, hogy már kihalt - mondta Halmos Gergő. Hozzátette: ez az utolsó próbálkozás, hogy most, amikor sokan figyelnek rá, megtalálják a néhány fennmaradt példányt. Ha sikerül, minimális esély van még arra, hogy megmentsék a fajt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×