eur:
387.66
usd:
356.97
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Zuhanás után - tartósan gyenge maradhat a forint

A régiós valutákkal együtt, de azokat meghaladó mértékben gyengült a forint az euróhoz képest, délután egy euróért több mint 274 forintot adtak a budapesti bankközi devizapiacon. A portfolio.hu elemzője elképzelhetőnek tartja, hogy tartósan alacsony szinten marad a forint. Weinhardt Attilát kérdeztük.

Nem egészen két százalékkal gyengült ma a forint az euróval szemben. Az euró árfolyama már 274 forint felett jár. A dollárral szemben is gyengült a forint, délutánra 200 forint fölé emelkedett az árfolyam. Reggel a bankközi piacon az eurót még 269,95/270,1 forinton jegyezték, a dollár pedig 198,85/199 forint volt.

Weinhardt Attila, a portfolio.hu elemezője elmondta: elsősorban a lengyel zloty és a forint keresztárfolyamában bekövetkező mozgások állnak az euróval szembeni elmozdulásaik mögött. A zloty a forintéhoz hasonló mozgást produkált, de a keresztárfolyamban a forint gyengülni kezdett. Ugyanakkor más közép-európai valuták is gyengültek a forinthoz képest - mutatott rá az elemző.

Kifejtette ugyanakkor: viszonylag kedvező a nemzetközi befektetési hangulat, és ez eddig stabilan tartotta a forintot, ami azonban most mégis kitört a 260-270 forintos sávból. Weinhardt Attila szerinte viszont hamarosan visszatér oda.

Persze - tette hozzá - az orosz-ukrán gázvita és a közel-keleti feszültség hatással lehet térségünk valutáira, és a gyenge ipari teljesítményről szóló hírek sem lehetnek hatástalanok, így akár tartósabban gyengébb maradhat a forint.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×