eur:
387.11
usd:
359.01
bux:
68986.34
2024. május 13. hétfő Imola, Szervác

Egy-két hét, és támad az influenza

Egy-két héten belül Magyarországra is elér a nyugat-európai influenzajárvány, ami egy új vírustörzs miatt erősebb, mint a korábbiak - tájékoztatta az InfoRádiót az Országos Tisztiorvosi Hivatal járványügyi főosztályának helyettes vezetője. Szolnoki István elmondta: még nem késő beadatni a védőoltást.

Már csaknem egész Európában tombol a Nyugatról érkező influenzajárvány: Magyarországon is egyre növekszik a megbetegedések száma - tájékoztatta az InfoRádiót az Országos Tisztiorvosi Hivatal járványügyi főosztályának helyettes vezetője.

Szolnoki István elmondta: az influenzafigyelő szolgálat októbertől májusig működik, ennek keretében a háziorvosok 20 százaléka minden héten jelenti, hány beteg jelentkezett nála. Ha valahol, például egy kórházban helyi góc alakul ki, az intézmény vezetője a tisztiorvossal konzultálva látogatási tilalmat rendelhet el.

Ahhoz, hogy országos járványról lehessen beszélni - magyarázta a szakértő -, egy hét alatt legalább 20 ezer megbetegedést kell regisztrálni. Magyarországon egyelőre nincs szó ilyesmiről, ám egy-két héten belül elérhetjük a járványos küszöböt - fűzte hozzá.

Valószínű, hogy az idén fertőző víruscsoport Magyarországon is több megbetegedést okoz majd - Ausztráliában és Nyugat-Európában legalábbis ez volt a tapasztalat. A mostani variáns egészen új: a szakértők egy része szerint súlyosabb is lesz a betegség lefolyása - mondta Szolnoki István.

A betegség hirtelen jelentkező magas lázzal, fejfájással, végtagfájdalommal, fáradtságérzettel, száraz, majd hurutos köhögéssel kezdődik - magyarázta az Országos Tisztiorvosi Hivatal járványügyi főosztályának helyettes vezetője. Hozzáfűzte: a betegség három-négy nap alatt lezajlik.

Szolnoki István szerint még most, sőt, a járvány ideje alatt is érdemes beadatni magunknak a védőoltást, különösen fontos ez az idős, illetve más betegségben szenvedőknek és a gyerekeknek, mivel náluk az influenza talaján kialakuló szövődmények igen súlyosak, akár halálosak lehetnek.

A szakértő megjegyezte: akadnak háziorvosok, akiknél még az ingyenes vakcinakészletből is maradt oltóanyag.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
EP-választás: a szlovákiaiak jobban félnek az amerikai befolyástól, mint az orosztól
tudósítónktól

EP-választás: a szlovákiaiak jobban félnek az amerikai befolyástól, mint az orosztól

Az európai parlamenti választások közeledtével a szlovákok jobban tartanak az Egyesült Államok, mint Oroszország befolyása miatt – derült ki az Ipsos ügynökségnek a Európai Digitális Média Megfigyelőközpont számára készített felméréséből. A közvélemény-kutatás szerint még ennél is többen aggódnak amiatt, hogy maga az Európai Unió lesz ráhatással az uniós voksolásra.

Válságos helyzetben az osztrák egészségügy, drámai számok érkeztek

Az ausztriai egészségügyi ellátás drámai helyzetének oka elemzések szerint az érvényben lévő "kétosztályos" rendszer. Ebben a betegek maguk dönthetnek arról, hogy a biztosítóval szerződésben álló orvosokat választják (Vertragsarzt), vagy pedig az ilyen szerződéssel nem rendelkező, egyfajta magánellátást biztosító (Wahlarzt) orvosok iránt táplálnak nagyobb bizalmat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×