eur:
386.72
usd:
357.91
bux:
68964.3
2024. május 13. hétfő Imola, Szervác

Kevesebbet söröznek a szlovákok

Rossz évet zártak tavaly a szlovákiai sörgyárak: a fogyasztás tovább csökkent, a szlovák lakosság is egyre kevesebb sört iszik.

Mint a pozsonyi Pravda nem régi elemzéséből kiderül, a kedvezőtlen jelenség már 2003 óta tart. Míg a rekordévnek számító 2002-ben csaknem 5 milliárd hektolitert állítottak elő Szlovákiában, egy évvel később a fogyasztási adó drasztikus emelése miatt a gyártás 4,5 millió hektoliterre mérséklődött, és a hanyatlás azóta is folyamatos. Tavaly már csak alig több mint 3 és fél millió hektoliter sör készült az országban.

A sörgyártók szövetségének adataiból kitűnik, hogy az elmúlt időszakban jelentősen változtak a sörfogyasztási szokások is: az utóbbi években egyre kelendőbb a 10 fokos sör, míg a korábban népszerű 12-es kezd háttérbe szorulni. A felmérés szerint a teljes sörmennyiség 67 százalékát alkotja a 10-es és csupán egyharmada esik a 11-es, illetve a 12-es sörre. Ez magyarázható egyrészt a lakosság egészségesebb életmódjával, de főként azzal, hogy az előbbi olcsóbb, mint az utóbbi.

Nyáron nagy sikersztori volt a másfél literes műanyagpalackokban forgalmazott sörök árusítása, a kereslet messze felülmúlta a várakozásokat. Érdekes jelenség az is, hogy egyre inkább csökken a csapolt sör aránya, miközben növekszik a palackozott és a dobozos sör eladása.

A külföldi tulajdonban lévő szlovákiai sörgyárak licencszerződések alapján cseh söröket is gyártanak, ezek nagyon kelendőek a piacon. A szlovákiai sörpiacot már évek óta a Heineken Slovakia társaság uralja, az országos sörgyártás több mint 53 százalékát biztosítja, legnagyobb üzeme az ógyallai, amelynek termékeit, főleg az Arany fácán néven ismert sört a világ számos országába exportálják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: akár 190 tagú lehet a magyar olimpiai csapat Párizsban

Fábián László: akár 190 tagú lehet a magyar olimpiai csapat Párizsban

A Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára szerint 22-23 sportágban lehetnek majd érdekeltek a mieink Párizsban, ahol ideális szálláshelyet sikerült lefoglalniuk a magyar szervezőknek. Arról is beszélt az InfoRádióban, hogy a legtöbb magyar induló számára egy vagy két edzésnapot biztosítanak a helyszínen, még mielőtt megkezdődik a versenyük.

Megszólalt a brexit egyik atyja: jól átvertek minket, Zelenszkij egy tök

Saját pártot akar alapítani Dominic Cummings. A volt brexit-ideológus és Boris Johnson exminiszterelnök egykori tanácsadója a konzervatívok várható összeomlásából akar tőkét kovácsolni. Emellett nagyon unortodox véleménye van Ukrajna támogatásáról. Ám nem ő az egyetlen „brexitatya”, aki visszatérne a választásokon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Tisztogatásba kezdett Putyin? Miért küldte el a védelmi minisztert?

Tisztogatásba kezdett Putyin? Miért küldte el a védelmi minisztert?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist hétfői adása. A műsor első részében arról volt szó, hogy miért meneszthette Szergej Sojgu orosz védelmi minisztert Vlagyimir Putyin és egyáltalán kudarcnak lehet-e nevezni azt, hogy a biztonsági tanács titkára lesz a korábbi miniszter. Vendégünk volt Takácsy Dorka Oroszország szakértő, Centre for Euro-Atlantic Integration and Democracy kutatója. A második részben a biztosítási és a hitelközvetítői piacról beszéltünk, többek között arról, hogy mennyire tekinthető soknak az az összeg, amelyet közvetítésért kapnak ezek a cégek, illetve ügynökök. Erről Palkó Istvánt, a Portfolio vezető pénzügyi elemzőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×