eur:
389.05
usd:
361.98
bux:
67998.62
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Arsavin készenlétben, de a Tottenhamnek inkább Adebayortól kell tartania

Bár - talán a Tottenham-Arsenal és a Bayern München-Borussia Dortmund mérkőzéseken kívül - rangadókat nem rendeznek a hétvégén az európai topbajnokságokban, néhány érdekes találkozóra érdemes figyelni. Elsősorban a West Ham-Man United, a Milan-Reggina, a Roma-Genoa és a Real Madrid-Racing meccs ígérkezik izgalmasnak.

A két egymással kutya-macska barátságban lévő londoni klub, a Tottenham és az Arsenal rangadója a Premier League hétvégi csúcspontja, de a három dobogósra sem vár könnyű feladat. A Liverpool az utóbbi hetekben gyengén szereplő, Portsmouth-hoz látogat, amelynek menedzsere, Tony Adams immár meccsről meccsre az állásával játszik.

Ám Rafa Benítez sincsen könnyű helyzetben. A szerdai, az Everton ellen hosszabbításban elveszített FA-kupa-mérkőzésen Steven Gerrard megsérült, háromhetes pihenő vár rá. (Így szinte biztosan kihagyja a Real Madrid elleni, első BL-mérkőzést.) Fernando Torres játékán még mindig érződik a hosszú kihagyás (függetlenül attól, hogy a csatár a múlt héten eldöntötte a Chelsea elleni rangadót.) Robbie Keane-t pedig eladta a klub a Tottenhamnek.

A Pool szurkolói attól tartanak, hogy Gerrard kiválása miatt szinte lehetetlen lesz a Vörösöknek lépést tartani a Manchester Uniteddel. A csapatkapitány és Fernando Torres az elmúlt 19 hónapban, a spanyol az Anfield Roadra szerződése óta 77 gólt szerzett, szinte lehetetlen pótolni őket. Rafa félti Torrest, ezért, bár tudja, hogy erre jogi alapja nincsen, szeretné, ha a csatár nem játszana a spanyol válogatottban jövő szerdán, az angolok ellen.

Nehezíti a helyzetét, hogy bár a jelenlegi spanyol kapitány, Vicente Del Bosque korábban a mentora volt, évek óta nincsenek jóban, miután összekülönböztek a Real Madrid és a Valencia bajnoki versenyfutása idején. (Rafa megelőzte a Valenciával a Madridot.) Kapcsolatukra utalva annyit mondott, ,,igyekeztek tárgyalni Del Bosquéval Torres ügyéről, de nem érték el egymást". A XXI. században, a mobiltelefonok világában.

A Chelsea Halmosi Péter csapatát, a Hull Cityt fogadja. A Kékek idegenben 3-0-ra nyertek ősszel, a Hull gyenge formában van - de hát a Chelsea az utóbbi időben a Stamford Bridge-en senki ellen sem mehet biztosra. Petr Cech, Ricardo Carvalho, Joe Cole és Michael Essien sérült, s miután Carlo Cudicinit elengedte a klub, a portugál Hilario lesz a beugró kapus.

A mezőnyjátékosok keretében ott van az új szerzemény, az Intertől érkezett Ricardo Quaresma is. Frank Lampard a legutóbbi kiállítása ellenére játszhat, mint ahogy Michael Ballack is, aki 100. mérkőzésére készül a Chelsea mezében. Nicolas Anelka lesz a csatár - a Premier League góllövőlistájának vezetője immár nyolc bajnoki meccs óta nem talált a kapuba.

A Man United vasárnap a West Ham vendége lesz. A bajnok nagy formában van, pénteken Sir Alex Ferguson és Nemanja Vidics nem érdemtelenül kapták meg a január legjobbjának járó díjat a liga főszponzorától. A szerb védő először részesült ebben a kitüntetésben, a menedzser huszonkettedszer! A West Ham elleni mérkőzésen két, hosszú hetek óta veretlen csapat találkozik majd: a londoniak hat, a manchesteriek 12 forduló óta nem kaptak ki.

Ugyancsak vasárnap játsszák a Tottenham-Arsenal rangadót. A Spursben Robbie Keane nem csak, hogy játszik, de megkapta a csapatkapitányi karszalagot is. Az Ágyúsoknál Wenger minden bizonnyal benevezi a keretbe Andrej Arsavint, de a Zenittől vett orosz támadó a menedzser szerint nincs még jó erőállapotban, látszik rajta, hogy az ősz vége óta nem játszott meccset.

A két csapat egyébként ősszel szenzációs mérkőzést játszott, nyolc gól esett, a Spurs az utolsó percekben mentette két találattal 4-4-re az eredményt. A 144. észak-londoni derbi következik, a Tottenham 1999 óta nem tudta legyőzni az Arsenalt bajnoki mérkőzésen. Emmanuel Adebayor, az Arsenal togói csatára a legutóbbi hét, a Spurs elleni mérkőzésén nyolc gólt szerzett.

Premier League, 25. forduló
Manchester City-Middlesbrough
Chelsea-Hull City
Blackburn Rovers-Aston Villa
Everton-Bolton
Wigan-Fulham
Sunderland-Stoke
West Bromwich-Newcastle
Portsmouth-Liverpool
Tottenham-Arsenal (vasárnap)
West Ham-Manchester United (vasárnap)Az olasz élvonalban a két milánói csapat egyaránt szombaton lép pályára. A listavezető Inter Leccébe látogat. Õsszel a fekete-kékek csak nehezen verték meg az egyébként a kiesés elkerülése ellen küzdő ellenfelet, amelynek pályáján a Milan sem tudott nyerni. Mourinho nem számíthat még mindig az eltiltását töltő Adrianóra, Ibrahimovic mellett Cruz lesz a másik csatár - aki egyébként győztes gólt szerzett az őszi találkozón. A várható kezdő csapat: Julio Cesar - Maicon, Cordoba, Burdisso, Santon - Zanetti, Cambiasso, Muntari, Sztankovics - Ibrahimovic, Cruz.

A Milan ezúttal hazai pályán, a Reggina együttesét fogadja. A vendégek az utóbbi öt mérkőzésükből egyet sem tudtak megnyerni, a Milan megnyerte legutóbb Rómában a Lazio elleni rangadót. Az eltiltott Andrea Pirlo helyett minden bizonnyal Mathieu Flamini kerül a csapatba, Ronaldinho továbbra is csak kispados. Természetesen David Beckham továbbra is tagja az alaptizenegynek: Abbiati - Zambrotta, Maldini, Bonera, Jankulovski - Beckham, Flamini, Ambrosini - Kaka, Seedorf - Pato.

A Juventus hosszú útra indult, a déli Cataniában játszik. A legutóbbi bajnoki idényben 1-1-re végzett egymással Szicíliában a két csapat. A Juve a legutóbbi két bajnokiján, az Udinese és a Cagliari ellen elveszítette, egy újabb bukás alighanem végleg a bajnoki remények feladására kényszerítené a torinói klub híveit. Ám a Catania is gyengélkedik, az utóbbi öt fordulóban mindössze egy pontot tudott szerezni, a legutóbbi tíz fordulóban csak egyszer nyert. Claudio Ranieri a következő csapatot tervezi: Buffon - Grygera, Legrottaglie, Mellberg, Molinaro - Marchionni, Sissoko, Tiago, Nedved - Del Piero, Amauri.

A következő szezonbeli Bajnokok Ligája-indulás szempontjából kulcsmérkőzést játszik a formába lendült AS Roma a meglepetéscsapattal, a Genoával. A legutóbbi öt mérkőzéséből mindkét csapat hármat megnyert, s kettőn döntetlent játszott, az előző idényben nagy csatában, 3-2-re nyert az AS Roma az Olimpicóban - de az is tény, hogy a Genoa a pontjai nagy részét hazai pályán szerezte eddig: a 40 pontjából mindössze tizenhármat gyűjtött idegenben. Viszont januárban nem kapott ki a Milantól, a San Siróban sem.

Serie A, 23. forduló
Lecce-Inter (szombat)
Milan-Reggina (szombat)
Catania-Juventus
AS Roma-Genoa
Fiorentina-Lazio
Cagliari-Atalanta
Udinese-Bologna
Sampdoria-Siena
Torino-Chievo
Palermo-NapoliNehéz mérkőzés vár a Real Madridra a spanyol bajnoki fordulóban. Bár Juande Ramos csapata immár sorozatban hat mérkőzését megnyerte (s az új edzővel eddigi egyetlen vereségét az El Clásicón szenvedte el), a Racing egyáltalán nem ígérkezik könnyű ellenfélnek. A santanderi csapaté a Primera División harmadik legjobb idegenbeli mérlege, a legutóbbi három idegenbeli bajnokiját gólt sem kapva megnyerte.

A Madridban Raúl lehet a főszerelő, aki a múlt héten, a Numancia ellen megszerezte 307. gólját a klubja mezében, s ezzel beállította Alfredo Di Stefano csúcsát. A mostani találkozón természetesen szeretné megtenni a következő lépést: egy újabb gól egyedüli rekorderré emelné. Az elmúlt hetek legjobb formában lévő madridi játékosa, Arjen Robben mégis vállalja a játékot, pedig a hét közepén úgy festett, az influenza ledönti a lábáról. Így valószínűleg csak a kispadra kerül az új szerzemény, a francia Julien Faubert. A Madrid majdnem a Juande Ramos-érában megszokott tizeneggyel kezd, csak az eltiltott Gagót Van der Vaart helyettesíti: Casillas - Sergio Ramos, Pepe, Cannavaro, Heinze - L. Diarra, Van der Vaart, Sneijder - Robben, Higuain, Raúl.

A Barcelona a Nou Campban fogadja a Sportingot, aligha kell hangsúlyozni, győzelmi eséllyel. A játékosok amúgy sem rossz kedvét csak tovább javította, hogy két fiatal katalán játékos, Piqué és Busquets meghívást kaptak a spanyol A válogatottba, az angolok elleni jövő heti mérkőzésre. A Sporting nem túlságosan eredményes idegenben, a legutóbbi négy mérkőzését elveszítette. A Barça egyébként az őszi idényben 6-1-re nyert idegenben a Sporting ellen.

A forduló egyik érdekessége a Sevilla és a Betis rangadója: a városi rangadót az elmúlt években gyakran kísérték botrányos jelenetek, nézőtéri összecsapások.

Primera Division, 22. forduló
Real Madrid-Racing (szombat)
Sevilla-Betis (szombat)
Villarreal-Numancia
Mallorca-Deportivo
Recreativo-Atlético Madrid
Málaga-Almeria
Valladolid-Athletic Bilbao
Getafe-Espanyol
Barcelona-Sporting Gijon
Osasuna-Valencia

4

A Hertha BSC - Dárdai Pál nélkül - elszalasztotta esélyét, hogy legalább egy napig vezesse a Bundesligát. Bielefeldben csak 1-1-es döntetlent játszott az Arminiával. Pedig az ukrán Voronin góljával vezetett (a gólpasszt Drobny kapus adta!), ám a lengyel Wichniarek később kiegyenlített.

Király Gábor már ott ül majd a Bayer Leverkusen kispadján, az első számú kapus továbbra is René Adler. A Bayer Leverkusen a VfB Stuttgartot fogadja majd. Hajnal Tamás csapata a Bayern Münchennél vendégeskedik majd. A magyar középpályás az első tavaszi fordulót kihagyta, most azonban visszatér a kezdő tizenegybe.

A forduló rangadója lesz egyébként a vasárnapi, müncheni találkozó. A kupában remeklő bajnok Hamburgban meglepő vereséggel kezdte a tavaszi szezont. Ezért különösen fontos számára a BVB elleni találkozó. Miroslav Klose alig edzett a héten, de vállalja a játékot, Massimo Oddo ellenben eltiltása miatt nem játszhat. A legutóbbi teljes idényben a Bayern pályaválasztóként 5-0-ra kiütötte a Borussia Dortmundot.

Bundesliga, 19. forduló

Bielefeld-Hertha BSC 1-1
Mönchengladbach-Hoffenheim
Karlsruhe-Hamburg
Leverkusen-Stuttgart
Wolfsburg-Bochum
Schalke-Werder
Frankfurt-Köln
Bayern München-Borussia Dortmund (vasárnap)
Cottbus-Hannover (vasárnap)

Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×