eur:
389.63
usd:
363.68
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Veszprémi tragédia - két gyanúsítottat elfogtak - képek

Ausztriában elfogott a rendőrség két gyanúsítottat, akik összefüggésbe hozhatók a vasárnap hajnali verekedéssel, amelyben Marian Cozma, a veszprémi kézilabdacsapat 26 éves román beállósa életét vesztette. A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az InfoRádiónak elmondta: egy harmadik gyanúsítottat még keresnek.

Váradi Piroska hozzátette: az osztrák rendőrség a magyar határtól nem messze, az ausztriai A2-es autópályán tartóztatta fel, majd azonosította a két férfit.

Szólt arról is, hogy jelenleg arról próbálnak információkat gyűjteni, hogy a három gyanúsítotton kívül még hányan vettek részt a bűncselekmény elkövetésében, és hányan voltak a verekedés helyszínén.

Egy veszprémi bárban vasárnap hajnalban szíven szúrták Marian Cozmát, a Veszprém kézilabdacsapatának 26 éves román válogatott játékosát, aki a kórházban életét vesztette. A támadásban két társa is súlyosan megsérült: a szerb Zarko Sesumnak az arccsontja törött el, a horvát Ivan Pesic pedig vesén szúrták, de már stabil az állapotuk.

{{keretes_cim}}

Az Index arról ír: egy román hírportál azt állította, hogy a verekedésben megsebesült Zarko Sesum apja, Szerbia egyik nagy örző-védő cégének a vezetője háromszáz volt katonával indult Magyarországra, hogy bosszút álljanak fia támadóin. A Fejér megyei Enyingen emiatt attól tartanak, hogy háborús állapotok alakulnak ki a településen, úgy tartják ugyanis, hogy a kézilabdázókat az a csoport támadta meg, amely a település lakóit hosszú ideje rettegésben tartja.

Rácz Jenő, a veszprémi megyei kórház főigazgatója az InfoRádiónak elmondta: Ivan Pesicnek, az MKB Veszprém KC horvát válogatott kapusának kivették az egyik veséjét. Õt a műtét után mesterséges kómában tartották, de hétfőn délben megkezdték a felébresztését.

Az ő kezelése hosszabb időt igényel, mondta a főigazgató, aki hozzátette: civil életet száz százalékosan lehet élni egy vesével, de azt még nem tudni, hogyan folytatódhat a fiatalember sportpályafutása.

Rácz Jenő beszámolt arról is, hogy
 Zarko Sesum, a csapat szerb válogatott irányító játékosa pedig súlyos fej- és szemsérüléseket szenvedett. Õt vasárnap megműtötték, holnap pedig egy újabb, ezúttal arckorrekciós műtétet hajtanak végre. A sportoló néhány nap múlva távozhat is a kórházból - tette hozzá.

A főigazgató közölte: szó nincs arról, hogy a fiatal játékos megvakulna az egyik szemére. Egyelőre látási zavarai vannak, amelyek az arccsonttöréséből származnak, de a szeme világát nem fogja elveszíteni - mondta. Egy korrekciós műtétet követően a szeme "maradéktalanul gyógyulni fog" - tette hozzá.

"Inzultus" a bárban

Vasárnap hajnalban két nagyobb társaság szórakozott a veszprémi Skorpió bárban, és az emeleti teremben tartózkodók közül hárman-négyen "inzultusba kerültek" a földszinti és alagsori részben szórakozó veszprémi kézilabdásokkal.

A vitát és követően az utcán folytatódott az összecsapás, amelynek következtében Marian Cozma, a veszprémi kézilabdacsapat és a román válogatott tagja életét vesztette. Az összetűzésben két másik csapattársa is megsérült. A szerb Zarko Sesumot fejbe rúgták, akit emiatt arccsonttöréssel kellett megműteni, a horvát Ivan Pesic-et pedig vesén szúrták.Jóval több gyanúsított van

Megtették az intézkedéseket az Ausztriában elfogott gyanúsítottak kiadatására, de Raffael Sándor és az enyingi N. Győző bizonyosan csak néhány nap múlva kerülhet a veszprémi rendőrség fogdáájába - mondta az MTI-nek a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság hivatalvezetője.

Csányi Zoltán őrnagy hozzátette: az, hogy a három gyanúsítottnak a rendőrség gyanúja szerint mi volt a szerepe a bűncselekmény elkövetésében, a nyomozás érdekében egyelőre nem közölhető. A tanúvallomások alapján egyébként jóval több gyanúsítottal számol a rendőrség - közölte.

Nem tudják egyelőre azt sem, hogy mivel szúrták szíven Marin Cozma veszprémi kézilabdást, román válogatottat, illetve sebesítették meg súlyosan két sporttársát, a szerb Zarko Sesumot és a horvát Ivan Pesicset.

A bűntény különösen fontos tárgyi bizonyítéka az elkövetés eszköze - lehet kés, tőr, bajonett -, erre vonatkozóan valószínűleg a gyanúsítotti kihallgatások adhatnak majd választ. Remélhetően arra is, hogy hol lelhető fel a gyilkos eszköz - jegyezte meg.

Draskovics: Az ország nyugalma elleni támadás

A Veszprémben elkövetett bűncselekmény nemcsak az áldozatok és a veszprémi sportszeretők elleni támadást jelent, hanem ez Magyarország nyugalma, a polgárok biztonsága elleni támadás is volt - mondta Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter, még vasárnap.

A kormány ennek megfelelően kezeli az esetet - tette hozzá, megjegyezve: "van erőnk, akaratunk és elszánásunk, hogy ennek a súlyos bűncselekménynek az elkövetői minél hamarabb bíróság elé kerüljenek".

Draskovics Tibor hangsúlyozta, hogy "az ország egészében, ahol ez a helyzet szükségessé tette", készültséget rendelt el a rendőrségnél.

Anyagi segítség a játékosok családjainak

Gondoskodik Marian Cozma, Ivan Pesic és Zarko Sesum családjának anyagi megsegítéséről az önkormányzati tárca - jelentette be Gyenesei István önkormányzati miniszter a veszprémi kórházban, miután meglátogatta a súlyosan megkéselt két kézilabdázót. Megdöbbentő az a brutalitás, ahogy a veszprémi élsportolókat megtámadták - tette hozzá a miniszter.

Megemlékezések országszerte

Az esti órákban az ország több városában, így a tragédia helyszínén, Veszprémben, valamint Budapesten, Szegeden és Székesfehérváron is megemlékezéseket tartottak.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×