eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Katasztrófa lehet a válságból Obama szerint

Barack Obama szerint katasztrófához vezet, ha a Szenátus nem hagyja jóvá többszáz milliárd dolláros gazdasági segélyprogramját. Az amerikai elnök erről a jövő keddi szenátusi szavazás előtt beszélt, azt követően, hogy a szenátorok lezárták a csomagról szóló vitát. Obama emellett országjáró körútra indult, hogy népszerűsítse a tervet.

Barack Obama azzal lépett be a Fehér Ház kapuján, hogy beiktatása után néhány héttel elfogadtatja a masszív gazdasági válság leküzdésére megalkotott programját. Az amerikai kongresszus alsóházában garantált az igen szavazat a több mint 800 milliárd dollár elköltésére, a Szenátusban viszont nem, ugyanis ott Obama republikánus ellenfelei erősebbek.

A csomagról szóló vita lezárásához a szenátusi demokratáknak 60 szavazatra volt szükségük - végül eggyel többet sikerült begyűjteniük, ez pedig jól jelzi, mennyire rezgett a léc.

Az elnök most fokozta a nyomást azzal, hogy első nagy sajtótájékoztatóján azt mondta: a válságból katasztrófa lesz, ha megtorpedózzák a munkahelyeket jelentős állami beruházásokból fenntartó tervet.

A republikánus ellenzék szerint a program tele van olyan elemekkel, amelyek csak a költekezést, és nem a gazdasági növekedést szolgálják majd. "Elraboljuk a következő nemzedékek jövőjét, mert hihetetlen adósságterhet akasztunk a nyakukba" - mondta Obama volt elnökválasztási riválisa, John McCain szenátor.

Obama a válság sújtotta Indiana államból tért vissza a Fehér Házba sajtótájékoztatójára, majd kampánykörutat idéző módon továbbindult Floridába és Illinois államba. Első állomásán, egy falugyűlésre emlékeztető rendezvényen elismerte: a gazdaságélénkítő terv "nem tökéletes", de az lökést ad a gazdaságnak, és új állásokat teremt majd.

Elemzők szerint az elnök a többi politikus feje fölött átnyúlva, közvetlenül próbál kommunikálni a választókkal, hogy azok aztán nyomást gyakoroljanak képviselőikre. Múlt heti adatok szerint januárban 600 ezer amerikai veszítette el a munkahelyét.

Az amerikaiak egyelőre bíznak új elnökükben. Egy friss közvélemény-kutatás szerint 67 százalékuk elégedett azzal, ahogy Obama előkészítette a mega-törvénycsomag elfogadását. Maguk a pártok már jóval kevesebb elismerést kaptak: a demokraták tevékenységét 48 százalék értékelte jónak, a republikánusokét pedig csak 31.

A menetrend szerint a szenátusi végszavazás után a felsőház és a képviselőház egy közös törvénycsomagot készít elő - Obama erre február 16-ig adott határidőt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Alapjaiban változhatnak meg a közbeszerzések, új reform került az asztalra

Alapjaiban változhatnak meg a közbeszerzések, új reform került az asztalra

A körforgásos gazdaság, a közbeszerzési gyakorlatok javításának, valamint a köz- és magánberuházások hatékony és eredményes felhasználását biztosító adminisztratív kapacitások növelésének szükségességek. Új, EU-szintű összehangolás szükséges ezen területeken, hogy az államszövetség GDP-jének közel 15 százalékát kitevő kifizetések jobban hasznosuljanak, például egy fenntarthatósági kritérium beiktatásával – derül ki Enrico Letta, a Jacques Delors Intézet elnökének átfogó, az Európai Unió egységes piacának reformjára tett javaslatából.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×