A kutatásban 42 ember vett részt, akiknél korábban diagnosztizálták a fekélyt okozó Helicobacter pylori (H. pylori) jelenlétét. A betegeket két csoportra osztották: az egyiknek a tagjai napi két doboz hagyományos joghurtot fogyasztottak, míg a másikéi olyat, amelyet immunoglobulin urease enzim antitestjeivel erősítettek fel.
A H. pylori urease enzimet tartalmaz, amely lehetővé teszi a baktérium megtelepedését a gyomor savas közegében.
A vizsgálatból kiderült, hogy azoknál, akik az új fajta joghurtot ették, egy hónappal később alacsonyabb karbamid-szintet mértek. Vagyis a joghurt segít megelőzni, illetve kezelni a fekélyt - ráadásul ugyanolyan finom, mint a hagyományos - hangsúlyozta Hatta Hadzsime, a kiotói női egyetem kémikusa.
Az antibiotikumok ugyan hatásosabban tartják szinten a bélbaktériumokat, mint a joghurt, ám sok ember szívesebben eszik joghurtot, mint hogy gyógyszert szedjen, különösen azért, mert előbbinek nincsenek mellékhatásai.
Az újfajta joghurt egyelőre csak Japánban, Koreában és Tajvanon kapható, de a kiotói kutatók ott sem ajánlják mindenkinek, mert azoknál, akiknek tej- vagy tojásallergiájuk van, ez is allergiás reakciót okozhat.
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte