eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Rettegett Ivanovics, a "csendes gyilkos"

A Chelsea legcsendesebb, de egyben legerősebb tagja Braniszlav Ivanovics, a szerb védő, aki a Liverpoolnak két gólt fejelt a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében. A 25 éves futballista lassan másfél éve a Kékek keretéhez tartozik, de eddig kevés lehetőséget kapott, így télen az is felvetődött, hogy távozik. Maradt, és két találatával stabilizálta helyét a kezdőcsapatban. Portrénkból megtudhatja, hogy Ivanovics egyik legjobb barátja éppen a Manchester Unitednél játszik.

Ki is az a Braniszlav Ivanovics? - tették fel sokan a kérdés, miután a szerb védő, a Chelsea keretének egyik legkevésbé ismert tagja két gólt szerzett a Liverpool ellen, ezzel győzelemhez segítve csapatát a BL-ben.

A szerb védő 1984. február 22-án a szerémségi Sremska Mitrovicában született, és szülővárosa csapatában kezdett focizni. 2003 decemberében igazolt a belgrádi OFK-hoz, majd 2006 januárjában a Lokomotiv Moszkva fizetett érte egymillió eurót. Az orosz együttessel egy kupagyőzelmet könyvelhetett el.

Váratlan igazolás

2008 januárjában meglepetést keltett, hogy a Chelsea 9 millió fontot adott ki érte, miközben a védelme igencsak erős volt az együttesnek. Ivanovics négy és fél éves szerződést írt alá, és heti 50 ezer fontot keres a londoniaknál.

Pénzéért azonban sokáig csak az edzésen dolgozott meg, mert bár Avram Grant menedzser kezdeményezte a szerződtetését, az izraeli edző nem adott neki játéklehetőséget. A Portsmouth elleni Ligakupa-meccsen debütált tavaly szeptemberben, míg bajnokin az Aston Villa ellen lépett pályára először.

Nem okozott csalódást, de John Terry, Alex és Ricardo Carvalho mögött jött csak számításba, majd télen a saját nevelésű Michael Mancienne keretbe kerülésével az is felvetődött, hogy távozik. A Fiorentina vitte volna, de végül nem engedte el a Chelsea.


A liverpooli volt a 17. meccse a Kékeknél Ivanovicsnak, akinek erőssége, hogy univerzális, a védelem közepén és szélén is bevethető. A BL-negyeddöntőben jobbhátvédet játszott José Bosingwa sérülése miatt, és levette a pályáról Albert Rierát, két gólja pedig magáért beszél.

Erős, de csendes

"Valószínűleg ő a csapat legerősebb játékosa. Kőkemény, az pedig valami elképesztő, ahogy a labdára érkezik a szögleteknél" - mondta Frank Lampard a visszahúzódónak tartott védőről. Az angol válogatott középpályás szerint Ivanovics az edzéseken rengeteg olyan fejesgólt szerez, mint amilyeneket az Anfield Roadon.

Ivanovics is elismerte, a tréningeken sokat gyakorolják a szögletek utáni helyezkedést, de a részleteket nem árulta el, mert attól fél, az ellenfelek kiismerik.

Vidics magánál is jobbnak tartja

Stabil tagja volt az utánpótlás-válogatottnak, amellyel ezüst- és bronzérmet is szerzett a kontinenstornákon. A 2007-es U21-es Eb-n a torna álomcsapatába is beválasztották. A szerb nagyválogatottban 2005 nyarán debütált Olaszország ellen, de stabil kezdő csak a mostani vb-selejtezők során, Radomir Antics szövetségi kapitány irányítása alatt lett belőle. A 7-es selejtezőcsoport társgólkirálya 3 találattal, a franciáknak, a románoknak és a litvánoknak is betalált.

Egyik legjobb barátja, Nemanja Vidics, a nagy rivális Manchester United védője, akivel a szerb válogatottban egymás mellett játszanak. Vidics mondta róla korábban, hogy Ivanovics nála is jobb játékos.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 09:32
×
×
×
×