eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Mobil segítségével fedezte fel a halálos kórt

Mobiltelefonon készített fénykép "derítette ki", hogy halálos betegségben szenved a nyolc hónapos Thomas. Édesanyjának ugyanis feltűnt, hogy a képen a gyermek egyik szemének más a színe - mint kiderült, ez egy ritka rákbetegség tünete.

Az anya vadonatúj mobilját akarta kipróbálni a fia lefényképezésével. A fotókat megmutatta a fotókat nővérének is, aki ápolónőként dolgozik. Õ javasolta Elizabeth Halenek, hogy vigye el kivizsgálásra Thomast. A nyolchónapos, mosolygós fiú látásával korábban semmi gond nem volt.

Az orvosok megállapították, hogy Thomas retinoblastomában, egy ritka betegségben szenved; ez a fajta rák az öt évnél fiatalabb gyermekek szemét támadja meg. Thomasnak négy daganata van: egy a bal szemében, ami ezért más színű a fotókon, mint a jobb, a másik három daganat pedig a jobb szemében.

Elizabeth és férje, Neil szerint minden szülőnek meg kellene vizsgáltatnia a gyermeke szemét. Sokan azt gondolnák, ha furcsa a fotó, hogy a fényképezőgéppel van baj. "Nem tudom, mi lett volna, ha nem veszek új telefont. Sokkal később derült volna ki, hogy baj van" - mondja az édesanya.

A betegség évente ötven gyermeket támad meg Nagy-Britanniában, és átlagosan 49 túléli azt a kezeléseknek köszönhetően. A betegség jele lehet az, ha macskaszemszerűen tűnik fel a gyermek szeme a fényképeken, esetleg fekete, bandzsa vagy zavaros.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×