eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Florentino Pérez újra a Madrid elnöke - kezdődhet a galaktikus korszak

Florentino Pérez lett ismét a Real Madrid új elnöke. A korábban 2000 és 2006 között már a klub élén álló építési vállalkozó a Madrid első olyan elnöke, aki visszatér a posztra. Pérez megnevezte az új vezetőedzőt: a chilei Manuel Pellegrini, a Villarreal korábbi edzője veszi át a csapatot.

Az eredeti tervek szerint csak június 14-én zajlott volna az elnökválasztás, ám az elmúlt napokban elfogytak Pérez mellől a vetélytársak. Eugenio Martínez Bravo, Juan Onieva és Eduardo García is visszalépett.

Florentino Pérezt ellenben nem tántorította el sem a gazdasági válság, sem a csapat gyenge morális és szakmai állapota. Azt ígéri, új korszak kezdődik a "Fehér Házban". Már meg is nevezte az új edzőt, az 55 éves chilei Manuel Pellegrini veszi át a csapatot, aki 2004 óta dolgozik Európában, mindvégig a Villarreal csapatát irányítva. Viszi magával Madridba a segítőjét, Rubén Cousillast is.
Pellegrini szerződtetését állítólag az ugyancsak a héten a Madridhoz visszatérő Jorge Valdano "találta ki". A Madrid és a Villarreal elnöke, José Manuel Llaneza már megállapodott egymással a szükséges lépésekről.

Florentino Pérez első elnöklése 2000 nyarán Luis Figo szerződtetésével kezdődött, majd 2006. február 27-én a lemondásával ért véget. Akkor dőlt el, hogy a Madrid sorozatban harmadik szezonjában sem nyer egyetlen fontos titulust sem.

Mindazonáltal ma már nem a kudarcok korszakaként emlékeznek a klub hívei az elnöklésére, hanem citálják az eredményeket. A Madrid, a mostani spanyol szövetségi kapitány, Vicente Del Bosque irányításával három idény alatt két bajnoki címet, egy Bajnokok Ligáját, s egy európai Szuperkupát és egy Világkupát nyert.

Még fontosabb, hogy Pérez, bevallottan példaképe, Santiago Bernabéu példáját követve, a kor legjobb futballistáit szerződtette a fehérekhez: 2000-ban Luis Figo, 2001-ben, világrekordot jelentő összegért Zinedine Zidane, 2002-ban Ronaldo, 2003-ban David Beckham, 2004-ben Michael Owen került a galaktikusoknak nevezett játékosok közé - másképpen: a Madrid a már korábban a klubhoz igazolt Roberto Carlos és Raúl mellett az ő szerződtetésük miatt kaptak a galaktikusok becenevet.A legutóbbi szezon belső botrányai, elsősorban Ramón Calderón kényszerű lemondása, illetve a csapat színtelen játéka, s a Barcelona elleni súlyos, történelmi vereség után a szurkolók szinte megváltóként várták vissza Pérezt.

Benne bíznak, s a személye miatt abban, hogy vége a tartalmatlan ígéretek korszakának. Ramón Calderón 2007 nyarán a brazil Kakà, egy évvel később Cristiano Ronaldo megszerzését ígérte. Mindkét évben azt a futballistát, akit aztán az esztendő végén aranylabdásnak, illetve a FIFA ankétján a világ legjobbjának választottak. Ám egyikük sem lett a Real Madrid játékosa. A Pérezt visszavágyók azonnal mondták: "Florentino is mindig nagyot ígért - de teljesítette is, amit ígért!"Most az a fura helyzet, hogy a két egykori (Pérez esetében: régi-új) elnök ugyanazt mondja: Cristiano Ronaldo a Real Madrid játékosa lesz. Calderón váltig állítja, létezik egy tavalyi keltezésű előszerződés, amely tartalmazza, a Manchester United 80 millió euró ellenében hajlandó elengedni a portugál csillagot.

Bár Cristiano Ronaldo nemrégiben "halottnak" minősítette az átigazolási tervet, immár egyre több mértékadó európai sportnapilap kezelik tényként az előszerződés tényét. Pérez pedig nyilvánvalóan hajlandó fizetni. Hogy egyelőre az érdekeltek tagadják az előszerződést, s Pérez is csak terveket emleget?

Állítólag (írta a madridi El País) a szerződésben szerepel egy pont, amely szerint, ha május 31. előtt az előszerződés ténye a spanyolok hibájából bizonyíthatóan nyilvánosságra kerül (értsd: nem marad csupán sajtótalálgatás), a kontraktus nem lép életbe. Ezért is képzelhető el, hogy napokon belül megtudunk valamit.

A lisszaboni Record úgy tudja, elképzelhető, hogy két portugál válogatott cseréje lesz tulajdonképpen az átigazolás, némi pénzzel megspékelve: Cristiano Ronaldóért a Madrid odaadná Pepét, s természetesen fizetné a két játékos értékkülönbözetét.

Florentino Pérez az erősítésre szánt összeg egyharmadát költené legfeljebb Cristiano Ronaldo megszerzésére. Közel hasonló nagyságrendet kellene kifizetni a Milannak a brazil Kakáért - akit, persze, egyáltalán nem biztos, hogy az olasz klub hajlandó lenne elengedni.

Mindenesetre Florentino ravasz csellel próbál a 2007-ben a világ legjobb futballistájának választott, s egyébként januárban a Manchester City szenzációs ajánlatát elutasító Kaká lelkére hatni: bejelentette, hogy szerződtetni kívánja a sztár öccsét, a mostani szezonban kölcsönjátékosként a Standard Liège-ben futballozó Digaót is.Cristiano Ronaldo és Kaká mellett még három klasszist mindenképpen megvenne Pérez: Cesc Fabregast az Arsenaltól, Xabi Alonsót a Liverpoolból vinné "haza", Spanyolországba, a francia Franck Ribéry pedig a Bayern Münchenből érkezne. A madridi AS szerint a (spanyolok által) ötvenmillió euróra tartott Ribéryt Zinedine Zidane beszélte rá a klubváltásra, aki ugyancsak fontos szerepet kapna az új felállásban.

Nem mellékesen "Zizou" és Ribéry ügynöke ugyanaz az úr: bizonyos Alain Migliaccio. Ribéry ügyét bonyolítja, hogy Uli Hoeness, a Bayern München (egyébként posztjáról hamarosan távozó) menedzsere szerint a bajor klub 100 millió eurónál kisebb összegért nem hajlandó lemondani a franciáról.

Xabi Alonso szerződtetéséről, a barcelonai Sport szerint már meg is állapodott a két klub. A Madrid hajlandó kifizetni a Liverpool által kért 25 millió eurót.

Az említetteken kívül a klub természetesen további játékosokra is kivetette a hálóját, ilyen Cristián Zápata, az Udinese kolumbiai játékosa, vagy az argentin Ezequiel Garay, aki tulajdonképpen már a Madrid játékosa, noha a Racingnál kölcsönben töltötte a mostani szezont.

A klub hívei számára ígéretes a névsor - ám nem mindenki boldog tőle. Iker Casillas, a csapat emblematikus figurája úgy gondolja, nincs szükség a külföldi világklasszisokra, még Cristiano Ronaldóra sem. Az Európa-bajnok kapus úgy gondolja, a világméretű recesszió a futballt is érinti, s ebben a helyzetben luxus 80-100 millió eurót kifizetni egy játékosért, legyen az akár olyan kiváló, mint a portugál aranylabdás.

Casillas inkább a remek spanyol futballisták közül válogatna, meg is említette David Villa, David Silva és az egyébként a Real Madridban nevelkedett Juan Mata nevét - alig néhány nappal azután, hogy a három válogatott játékos főszerepet játszott abban, hogy a Valencia a bajnoki mérkőzésen kiütötte a Real Madridot.

Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×