eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Orbán Viktor: A Fidesz kényszerkoalíciók nélkül hajthatja végre programját

A Fidesz elnöke szerint pártja kényszerházasságok, kényszerkoalíciók nélkül lesz képes végrehajtani saját programját, ami a siker egyik fontos előfeltétele. Orbán Viktor a Magyar Televízió Az este című műsorában mind a szocialistákat, mind a Jobbikot radikális pártnak nevezte, akik egymással versengenek.

Az, hogy van egy nagy kormányzópárt, aztán szünet, szünet, szünet, jön két középpárt, egy baloldali, szerintem radikális és egy jobboldali radikális párt, akik egymással versengenek, ez egy olyan politikai képlet, amelynek a mentén mi a programunkat, úgy látom, politikai kényszerházasságok és kényszerkoalíciók nélkül tudjuk végrehajtani, ami a siker egyik fontos előfeltétele" - mondta a párt elnöke.

Arra a kérdésre, hogy nem tart-e a fasizmus veszélyétől Magyarországon, azt felelte: Magyarország ma semmivel nem rosszabb ország, mint bármely EU-s társunk. Hozzátette: Franciaországban például a magyar radikális jobboldalnál nagyobb jobboldali radikális párt létezik.

A belpolitikai helyzetről szólva a Fidesz-elnök úgy fogalmazott: az, hogy a szocialisták 40 százalékkal kaptak kevesebbet az EP-választáson, mint a Fidesz, őt személy szerint inspirálja.

A Fidesz gazdaságpolitikája valószínűleg komoly megértésre, támogatásra talál majd külföldön, de ha nem találna, "akkor is meg fogjuk csinálni" - mondta Orbán Viktor, a párt elnöke, aki Brüsszelben nyilatkozott szerdán a műsornak.

Arra, hogy érkezett-e hozzá olyan uniós megkeresés, hogy legyen kíméletesebb a Bajnai-kormánnyal szemben, a Fidesz elnöke közölte: hiába is keresték volna, ki is kérte volna magának. "Brüsszel nem Moszkva, szépen is néznénk ki, hogyha Brüsszelből küldenének instruktorokat, mint hajdanán, a kommunista időkben tették ezt Moszkvából" - mondta.

Hozzátette, hogy a kormánypártok nem is szorulnak ilyen művi, Brüsszelből elrendelt segítségre, hiszen Európában - leszámítva Gordon Brown brit kormányát - mindenhol fölényesen nyertek a hatalmon lévők az európai parlamenti (EP) választáson. Közép-Európában is csak egyetlen kivétel van: Magyarország, ahol az ellenzéki Fidesz győzött - jegyezte meg.

A költségvetési egyensúly egy "szent tehén"

Orbán Viktor megismételte azt az álláspontját, amit pártja már többször kifejtett a közelmúltban, miszerint a magyar kormány - a nyugat-európai államok vezetésének sikeres válságkezelésével ellentétben - semmit sem tesz a gazdasági növekedés szabadesésének megállításáért. Közölte, hogy a költségvetési egyensúlyt az európai kormányok hajlandóak voltak zárójelbe tenni, a magyar kabinet azonban "szent tehénként" kezeli azt. Ezért a Fidesz gazdaságpolitikája, amely a gazdaság növekedését ösztönözné, és egyezik az európai célokkal, valószínűleg komoly megértésre, támogatásra talál majd külföldön - fűzte hozzá.

Arra a kérdésre, hogy Orbán Viktor tájékozódott-e az IMF, illetve az Európai Unió vezetésénél arról, hogyan reagálnának az IMF-hitelek újratárgyalásáról szóló megkeresésre, a pártelnök közölte: a nemzetközi pénzügyi szervezetek pontosan tudják, hogy új tárgyalópartnerük lesz. "Mi nem árulunk zsákbamacskát, (...) tárgyalni azonban nem akarunk velük, mert bennünket erre még senki nem hatalmazott fel; majd ha a magyar nép felhatalmaz, akkor majd tárgyalunk velük" - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 18. 10:22
×
×
×
×