eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Vitézy: 800 milliós kár érte a BKV-t a menedzserszerződések miatt

Havi egymillió forintos fizetésért olyan munkakörben dolgozik a BKV három üzemeltetési vezetője, Drajkó Imre, Drégely István és Bársony László, amelyben sem feladata, sem hatásköre nincs - mondta az InfoRádiónak a cég felügyelőbizottságának fideszes tagja, miután a testület bekérte a cég három üzemeltetési vezetőjének munkaszerződését. Vitézy Dávid hozzátette: mintegy nyolcszáz millió forintos kár érte a BKV-t az elmúlt években megkötött szerződések miatt.

Drajkó Imrének, Drégely Istvánnak és Bársony Lászlónak - akik 2007-ben, az Antal Attila nevéhez fűződő szervezeti átalakításkor kapták meg az üzemeltetési vezetői posztot - a szervezeti és működési szabályzat szerint nincs feladatköre és hatásköre sem, fizetésük azonban havi közel kétmillió forint - mondta az InfoRádiónak a BKV felügyelőbizottságának (fb) fideszes tagja.

Vitézy Dávid hozzátette: a három üzemeltetési vezető - akinek munkaszerződését a BKV felügyelőbizottsága most bekérte - kívül áll a munkaszervezeten, nem beosztottja és nem is felettese senkinek.

A fideszes fb-tag szerint a BKV-nál bűncselekmények tömegének gyanúja merült fel abból az időszakból, amikor Antal Attila vezette a társaságot, így a nyomozó hatóságok dolga, hogy kibogozzák a szálakat.

Az üzemeltetési vezetőket - akik a BKV honlapján lévő fizetési táblázat szerint bruttó 972 ezer forint havi fizetésre, és 110 százalékos prémiumra jogosultak - azért nem lehet elküldeni a cégtől, mert szerződésük szerint fejenként 17 havi végkielégítés járna nekik - magyarázta Vitézy Dávid.

Százmilliók mentek el

A közlekedési céget körülbelül 800 millió forintos kár érte az Antal Attila időszaka alatt köttetett szerződések miatt, ebből 200 milliót a legnyilvánvalóbb esetek teszik ki - mondta a fideszes felügyelőbizottsági tag. További 600 milliót vitatható körülmények között fizetett ki a társaság úgy, hogy az érintettek munkaszerződéseinek megkötése és felbontása körül szabálytalanságok voltak - fűzte hozzá.

A BKV-tól távozó vezetők közül minden második kontraktusa körül voltak ilyen szabálytalanságok, amelyekkel kapcsolatban fennállhat a bűncselekmény gyanúja - fűzte hozzá Vitézy Dávid.

A BKV felügyelőbizottsága összesen 600 tanácsadói és szakértői, valamint a Regőczi Miklós korábbi kommunikációs és értékesítési vezérigazgató személyéhez köthető szerződést vizsgál át, és eddig mindben talált valamilyen visszásságot - közölte a testület fideszes tagja.

A szúrópróbaszerű ellenőrzések során kiderült: nemcsak azzal van gond, hogy az elkészült tanulmány vagy szolgáltatás értéke arányban áll-e a kifizetett összeggel, nagyon komoly formai hibákra is bukkant az fb. Előfordult, hogy teljesítésigazolás nélkül fizettek ki pénzeket, de annak a gyanúja is fennáll, hogy szerződés nélkül utaltak át tanácsadói díjakat - magyarázta Vitézy Dávid.

Megjegyezte: tartoznak annyival a közvéleménynek, hogy - amint azt évekkel ezelőtt maga javasolta - átvizsgálják a szerződéseket.

Hanganyag: Szabó S. Gergõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 19. 11:30
×
×
×
×