eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Veszélyben a sajtószabadság Szlovákiában

Szlovákiában veszélybe került a sajtószabadság - derül ki egy nemzetközi szervezet felméréséből. A Riporterek Határok Nélkül nevű nemzetközi újságíró szervezet szerint Szlovákiát olyan országok is megelőzték, mint Bosznia-Hercegovina, Macedónia és Jamaica. változatlanul a 25.

Hatalmas visszaesést produkált Szlovákia azon a ranglistán, amelyet a Riporterek Határok Nélkül nevű nemzetközi újságíró szervezet állít össze évente a sajtószabadságról a világ országaiban. Pozsony 35 helyet zuhant vissza, és jelenleg a 44. helyen szerepel. Az EU tagországai között ennél rosszabb értékelést csak az 50. Románia és a 68-ik helyen álló Bulgária kapott.

Szlovákiát olyan országok is megelőzték , mint Bosznia-Hercegovina, Macedónia és Jamaica. Rosszul áll a szénája a francia és olasz sajtónak is, ők a 43. illetve 49. helyen állnak. Csehország a 24., míg Magyarország a tavalyihoz hasonlóan a 25.helyen szerepel.

A szervezet évente rangsorolja a világ országait, a legfrissebb jelentés a 2008. szeptember elsejétől idén augusztus végéig terjedő időszakot veszi górcső alá. Bár a lista élén 13 európai ország áll, a szervezetet aggasztja, hogy az öreg kontinens több demokráciájában is egyre inkább sérül a sajtószabadság.

A jelentés Szlovákia kapcsán említést tesz a tavaly elfogadott sajtótörvényről, amely a Riporterek Határok Nélkül szervezet szerint veszélyes, ugyanis bevezette az automatikus válaszadás lehetőségét, valamint azt, hogy a kulturális miniszter befolyásolhatja az anyagokat. A jogszabály elfogadását hatalmas hazai és nemzetközi tiltakozás kísérte, a sajtóval hadilábon álló Fico-kormány azonban nem hátrált meg és keresztülvitte akaratát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×