belföld

Így ellenőrizheti az utazási irodákat

2012. május 8., kedd 13:36     InfoRádió
Egyre gyakoribbak az illegális utazásszervező cégek - mondta a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének szóvivője. Molnár Judit szerint az engedély nélkül működő cégek általában buszos körutazásokat szerveznek. A legtöbbször beszedik a pénzt, az utat pedig nem bonyolítják le.
 

1

Azok a jogszerű utazásszervező cégek, amelyeket a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal nyilvántartásba vett. Az engedély megszerzésének egyik feltétele a nagy összegű kaució.

Ha nincs engedély, nincs kaució sem, így ha valami probléma merül fel, az utasnak nincs lehetősége jogorvoslatra - magyarázta az InfoRádiónak a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének szóvivője.

Gyanút keltő, ha kapcsolatként csak a név, a mobilszám és e-mail-cím van megadva, regisztrációs szám viszont nincs. Molnár Judit azt javasolja, hogy az utazni vágyók keressék meg a szervező céget a kereskedelmi és engedélyezési hivatal honlapján található utazási vállalkozások listáján.

Az illegális cégek többnyire belföldre, vagy közeli országokba szerveznek utakat. Gyakran autóbuszos szolgáltatásokról van szó: csak az utazás díját kérik el, az utasnak pedig magával kell vinni külföldre a szállásért kért összeget.

Nem buknak le gyorsan a feketén utazást szervező cégek - mondta Molnár Judit, aki szerint megoldást jelenthet a problémára, ha a fogyasztóvédő szerveknek vagy az engedélyezési hivatalnak nyomozati jogköre lenne. Kevésnek tartja a bírság százezer forintos összegét, amelyet ha jelentősen megemelnének, visszatarthatná az engedély nélküli utazásszervezőket.
Hanganyag: Kálló Izabella

Meghallgatom a hanganyagot


 
> időjárás
> aréna Aréna podcasting Aréna videók 2016.02.14. Vasárnap, 18:00
2016.02.14. Vasárnap, 18:00
Jankovics Marcell rajzfilmrendező, a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke
 
> Hallgassa meg az Aréna korábbi adásait
> Nézze meg az Aréna korábbi adásait
> 24 óra > 48 óra > 1 hét
OKOSRÁDIÓ MOBIL/TABLET
BBC Front page
BBC News is editorially independent. Its appearance on this site should not be taken as an endorsement.

Add a Startlaphoz